Kardinál Sarah: Ďábel rozsévá pochybnosti, Bůh však církev neopouští

20.5.2019 

Vatikán. Prefekt Kongregace pro bohoslužbu a svátosti vybízí k vyvození konkrétních závěrů z krize spojené se sexuálními skandály uvnitř církve. Postavme opět Boha do středu církve. Ať naše liturgie uznávají Boží primát, jeho skutečnou přítomnost, apeloval kardinál Robert Sarah.

Vatikánský kardinál stojící v čele úřadu pro otázky liturgie hovořil na toto téma během konference v římské Centru sv. Ludvíka. Vybídl k pozorné četbě analýzy sexuálního zneužívání, kterou nedávno předložil emeritní papež Benedikt XVI. Kardinál Sarah připomněl, že text byl připraven s myšlenkou na vatikánský summit o zneužívání a byl publikován se schválením papeže Františka a vatikánského státního sekretáře. Za sebe zdůraznil, že analýzu Benedikta XVI. plně potvrzuje. V posledku jde totiž o to, že základní příčinou krize je postavení Boha stranou a budování církve podle vlastních představ a přání. Takto se vytvořila atmosféra, v níž mohlo dojít ke zneužíváním. Jako prefekt Kongregace pro liturgii přiznává, že se jej hluboce dotklo propojení krize zneužívání s krizí liturgie. Emeritní papež totiž popisuje, jak si v rozhovorech s oběťmi pedofilie uvědomil nezbytnost obnovení víry v reálnost Ježíše Krista, který se nám dává v Nejsvětější svátosti. „Benedikt XVI. pochopil, že neúcta k  Pánovu eucharistickému tělu zpochybňuje úctu k čistému a nevinnému tělu dětí. (…) Spolu s emeritním papežem jsem hluboce přesvědčen, že pokud nebudeme uctívat eucharistické Tělo našeho Boha, pokud k Němu nebudeme přistupovat s radostnou bázní a uctivostí, může se v nás projevit pokušení profanovat těla dětí,“ řekl kardinál Sarah.

S odvoláním na slova Benedikta XVI. africký kardinál zároveň zdůraznil, že ve skutečnosti není dnes v krizi církev, nýbrž my. Ďábel do nás chce zasét pochybnosti, Bůh však nikdy svou církev neopouští. Její věrohodnost je založena v Bohu a nikoliv na lidských názorech či statistikách,“ dodal kardinál Sarah. 

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.