Zemřel kardinál Nasrallah Butrus Sfeir

13.5.2019 

Vatikán/Libanon. V neděli ráno zemřel v Bejrútu, v nemocnici, kde byl již delší čas hospitalizován, kardinál Nasrallah Butrus Sfeir. V letech 1986-2011 byl antiochijským patriarchou maronitské církve. Pozítří by oslavil 99. narozeniny. Jak sdělil vatikánský tiskový mluvčí, papež František byl o smrti kardinála Sfeira informován a modlí se za něj, jeho příbuzné i církev v Libanonu.

S odchodem kardinála Sfeira ztrácí maronitská církev významnou postavu, která ji provázela neklidnými libanonskými dějinami posledních desetiletí. Narodil se 15. května 1920 ve středolibanonské obci Rayfoun a kněžské svěcení přijal o třicet let později (7.5.1950) po seminárních a teologických studiích v Bejrútu. V padesátých letech vyučoval literaturu, arabskou filosofii a překladatelství v koleji kongregace maristů v Jounieh poblíž hlavního města. Roku 1961 byl zvolen titulárním biskupem Tarsu a generálním vikářem antiochijského patriarchátu. Biskupské svěcení mu udělil tehdejší maronitský patriarcha, kard. Paul Pierre Méouchi.

Za probíhající libanonské války, v dubnu roku 1986, byl zvolen 76. patriarchou maronitské církve a současně předsedou její biskupské synody a libanonské biskupské konference. K tomuto úřadu se v roce 2006 přidružilo předsednictví v Radě východních katolických patriarchů. Při konzistoři v listopadu 1994 mu sv. Jan Pavel II. udělil kardinálský titul. Všech pastoračních úřadů se kard. Sfeir vzdal roku 2011; jeho následovníkem se stal současný patriarcha Béchara Butrus Rai.

Po úmrtí kardinála Sfeira tvoří kardinálský sbor 221 členů, z toho 120 volitelů.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.