Svatovojtěšská pouť v Hnězdnu připomněla první cestu Jana Pavla II. do Polska

29.4.2019 

Hnězdno. Misijní horlivost svatého Vojtěcha zůstává inspirativní i pro naši dobu, zaznělo při hlavních poutních oslavách v polském Hnězdnu. Každoroční pouť ke společnému patronu Čechů a Poláků, na místo, kde byl nad jeho hrobem založen první metropolitní stolec v Polsku, vyvrcholila mší svatou na Náměstí sv. Vojtěcha. Lubelský metropolita Stanislaw Budzik v homilii zdůraznil, že tento světec nadále lidi fascinuje. „Stále aktuální je jeho misijní horlivost a starost o to, aby Kristovo evangelium dosáhlo na konec země, k těm, kdo jej neznají, ale také k těm, kteří na něj zapomněli.“

Polské svatovojtěšské oslavy byly letos spojeny s dvojím výročím: letos uplynulo 70 let od vstupu kardinála Stefana Wyszyńského do hnězdenské katedrály a 40 let od první pouti sv. Jana Pavla II. do Polska. Polský primas arcibiskup Wojciech Polak připomněl, že Petrův nástupce tehdy rozdal první misijní kříže lidem odcházejícím na misie. Od té doby převzalo v Hnězdnu tyto kříže více než půl druhého tisíce lidí.

Misionáři přítomní na nedělní svatovojtěšské pouti se vydávají například na Kubu nebo do Bolívie. „Mým posláním je Kuba, lidé cítí hlad po Bohu, nedostává se těch, kdo by jim ho přiblížili, a biskup z diecéze Santa Clara prosí o sestry z Polska. Jsem Bohu k dispozici,“ zaznělo z úst misionářů.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.