Lékaři se vzbouřili proti změnám pohlaví u dětí

10.4.2019 

Velká Británie. Nejméně osmnáct pracovníků zvláštní kliniky (Tavistock and Portman Trust’s Gender Identity Development Service) odešlo z práce kvůli špatnému diagnostikování dětí a jejich následnému podrobování hormonální terapii. Pět z nich se svěřilo se svými obavami deníku Times.

„Poslední dva roky mne v práci držel pocit, že je tam ohromné množství dětí v nebezpečí. Byl jsem tam, abych je bránil před ublížením“ – říká jeden z bývalých zaměstnanců, který se spolu se skupinou dalších snažil předcházet tzv. „léčení“ mladých pacientů. Dětem se totiž podávají mimo jiné léky nad rámec jejich registrovaných účinků. Následky hormonální terapie jsou nezvratné.

Užívaní neregistrovaných léků v rámci terapie tzv. pohlavní dysforie znamená, vzhledem k nedostatečným důkazům, vykonávání neoprávněných experimentů na dětech – uvedl profesor Carl Heneghan, ředitel Lékařského centra na Oxfordské univerzitě (Evidence-based medicine). Jak dále upozornil někdejší šéf personálu kliniky, některé děti mění pohlaví v souvislosti s různými typy zneužívání v rodině, bolestnou ztrátou blízké osoby nebo dokonce pod záminkou autistických poruch.

Doporučení na tuto jedinou kliniku toho druhu ve Velké Británii v posledních letech dramaticky rostou. Jestliže jich bylo 94 v roce 2010, v minulém roce jejich počet vzrostl na 2 519. Nejmladšímu pacientovi byly sotva tři roky. Náklady na terapie jsou hrazené státem.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.