V neklidných dobách je třeba doufat v Krista

2.4.2019 

Francie. „Naše situace je momentálně velice vážná“ – řekl na dnešním zasedání Francouzské biskupské konference její odstupující předseda, arcibiskup George Pontier. Přiznal, že biskupové pociťují tíži problémů a uvědomují si dezorientaci, zmatek i bolest mezi věřícími. V rozhovoru pro Vatikánský rozhlas, metropolita Marseille připustil, že církev prochází zkouškou, která je příležitostí k osobnímu i kolektivnímu obrácení. Vracíme se k podstatnému – říká arcibiskup George Pontier.

V neklidných časech je třeba doufat v Krista. Nedopustit, aby nad námi neklid převzal kontrolu; nenechat se strhávat dalšími a dalšími vlnami pobouření. Během mého funkčního období došlo k celé řadě těžkostí, které nás nutí vrátit se k tomu, co je opravdu vážné. To je pravý význam zkoušek, jimiž procházíme. Přimějí nás, abychom se vrátili k tomu, co je podstatné. Je třeba následovat Krista, žít jako On a ne tak, jak chce tento svět. Naší jedinou nadějí je Kristus a nikoli jakési úspěchy či zdání, ani počty věřících. Otázka je, zda zohledňujeme svoji víru, nebo dovolujeme, aby nás ovládlo zesvětštění, které obrací vniveč naše svědectví.“

Ve své poslední zahajovací promluvě zasedání francouzského episkopátu věnoval arcibiskup Pontier pozornost také hnutí Žlutých vest, které je výrazem neklidu velké části francouzských obyvatel. Příčin je mnoho: rostoucí nerovnosti, nezaměstnanost, marginalizace některých regionů, klesající mzdy, které nestačí na obživu. Marseillský metropolita odsoudil projevy násilí, ke kterým došlo během některých protestů, ale zdůraznil potřebu zohlednění hlasu těch nejslabších. Arcibiskup Pontier poukázal na to, že Žluté vesty je hnutí, vyrůstající zdola a neztotožňuje se s žádnou politickou stranou, což svědčí o velké nedůvěře v politiku. Proto je zapotřebínajít nový způsob, jak vládnout – řekl metropolita Marseille a odstupující předseda Francouzské biskupské konference na jejím plenárním zasedání, zahájeném dnes v Lurdech.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.