Papež dává mladým za vzor počítačového génia Carla Acutise

2.4.2019 

Vatikán. Jedna z nejnaléhavějších pasáží apoštolské exhortace Christus vivit mluví o nebezpečích a možnostech digitálního světa. Může totiž člověka dovést k uzavření se do sebe, izolaci nebo vyhledávání prázdné zábavy, ale může také napomáhat v předávání evangelia, hodnot a krásy. Papež František to ukazuje na příkladu mladého počítačového génia, který zemřel v 15 letech, a jehož beatifikační proces již je v běhu.

Řeč je o mladém Italovi, Carlu Acutisovi, který v roce 2006 podlehl akutní leukémii. Papež cituje jeho bonmot: „Všichni se rodí jako originály, ale mnozí umírají jako fotokopie“ a v návaznosti na životní moudrost tohoto italského chlapce apeluje na mladé lidi: „Nedovol, aby ti vzali naději a radost, aby tě omámili a užívali jako nevolníka k vlastním zájmům. Odvaž se být něčím víc, protože tvůj život je důležitější než cokoli jiného.“

Hluboce mne dojímá, že František ukázal příklad mého syna celému světu, řekla Vatikánskému rozhlasu  Carlova matka, Antonia Salzano Acutis:

„Carlo dobře znal nebezpečí skrytá v užívání těchto technologií. Proto si také sám určil časové limity pro jejich užívání. Nechtěl být otrokem těchto nástrojů, uměl je ovládat a využívat k šíření velké lásky, jakou choval k eucharistii a Ježíši. Neuvěřitelné je, že pomocí ne právě nejlepšího počítače se mu podařilo dosáhnout na všechny kontinenty k tisícům vrstevníků. Připravil také výstavu o eucharistických zázracích, kterou hostilo mnoho poutních míst na celém světě, mládežnická střediska a univerzity. Skrze tuto výstavu chtěl nabídnout jiným to, co bylo středem jeho života: Ježíše.“

Příští sobotu, 6. dubna, budou tělesné ostatky Carla Acutise přeneseny do chrámu Obnažení v Assisi, který je od roku 2017 národním poutním místem italské mládeže.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.