Propuštění z řeholní společnosti nastane také po roční absenci v komunitě

26.3.2019 

Vatikán. Communis vita – pod tímto názvem byl dnes zveřejněn nový dokument papeže Františka (formou motu proprio), schválený 19. března a vstupující v platnost o necelý měsíc později (10. dubna). Týká se propuštění členů z řeholní společnosti, jehož důvodem se nově může stát rovněž více než dvanáctiměsíční neoprávněné vzdálení z komunity.

Dokument tak mění kán. 694 Kodexu kanonického práva, v jehož prvním paragrafu se vypočítávají činy, které samy o sobě vedou k propuštění z řeholní společnosti. Doposud se zde uvádí notorický odpad od víry a uzavření manželství (platného, neplatného či civilního); nyní přibyde nezákonná nepřítomnost v řeholním domě po dobu delší než dvanácti měsíců s úmyslem vymanit se z moci představených.

Kanonické právo v takové situaci řeholním představeným nařizuje, aby dotyčného „starostlivě vyhledali a pomohli mu, aby se vrátil a vytrval ve svém povolání“ (kán.665, §2). Jak nicméně podotýká sekretář vatikánské kongregace pro zasvěcený život, arcibiskup Carballo, v posledních letech se množí případy řeholníků a řeholnic, kterých se navzdory veškeré dobré vůli „nelze dopátrat“. Pokud si takový řeholník nepožádá o dispenz od slibů, zůstává členem řeholní společnosti, ačkoli se například nachází v situaci neslučitelné s řeholním stavem. Pro řeholní institut to navíc může znamenat důsledky a závazky ekonomického rázu, které mu mohou uškodit.

V řeholním životě se sice v určitých případech nabízí exklaustrace, tedy povolení k životu mimo řeholní komunitu (upravená kán.686), ovšem pominou-li důvody či dovolená lhůta k pobytu mimo řeholní společenství, nastupuje čas neoprávněné absence, na který se rovněž nový papežský dokument vztahuje.

V motu proprio Communis vita se dále seznamuje s postupem, jaký se v uvedených případech bude uplatňovat, a podotýká se, že jeho platnost není retroaktivní. Změna §1 kán. 694 CIC zároveň obnáší změnu kán. 729, který se týká propuštění člena sekulární společnosti. Pro členy sekulárních institutů se nebude uplatňovat propuštění kvůli nezákonné nepřítomnosti v komunitě.

 

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.