Irácký ministr zahraničí navštívil Vatikán

13.12.2004 

Situace Iráku, terorismus a bezpečnost křesťanských komunit byly tématy dnešního setkání Jana Pavla II. s Hoshyarem Zebarin, iráckým ministrem zahraničních věcí. Podle vatikánského mluvčího irácký politik poděkoval papežovi za morální pomoc a pozornost, kterou vždy věnoval Iráku a ujistil ho, že vláda bude propagovat náboženskou svobodu a bránit křesťanské komunity. Během audience se hovořilo také o politické situaci v Iráku v souvislosti s blížícím se termínem voleb, stanoveným na konec ledna. Ministr Zebarin se pak setkal s kardinálem státním sekretáře, Angelem Sodanem, se kterým mluvil zejména o problémech lidských práv a náboženské svobody, a o podobě nové irácké ústavy.

Po vatikánské audienci se Zebari setkal s novináři. V závěru tiskové konference nový irácký velvyslanec u Svatého stolce, Albert Edward Ismail Yelda, uvedl, že dočasná irácká vláda uvažuje o formě odškodnění za kostely zničené při nedávných teroristických útocích. Ministr Zebarin předtím potvrdil, že útoky na křesťanské kostely v iráckém Kurdistánu provedli zahraniční teroristé. Šéf irácké diplomacie zdůraznil, že ?křesťané a muslimové v Iráku žili po staletí pokojně vedle sebe.?

K otázce na proces se svrženým diktátorem, Saddámem Hussajnem, ministr Zebari uvedl, že přesný termín bude stanoven po volbách a vyjádřil naději, že k němu dojde co nejdříve.

Setkání s Papežem označil irácký ministr zahraničí za ?velmi pozitivní a přátelské?. ?Osobně se mě velice dotklo.? ? dodal Zebarin.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.