Po 40 dnů bude možné zhlédnout restaurované Svaté schody na Lateránu

19.3.2019 

Vatikán. Po třech staletích budou Svaté schody na Lateránu zbaveny dřevěné nástavby, která je chránila od roku 1723. Restaurovaný interiér této největší pamětihodnosti spjaté s Kristovými pašijemi bude představen veřejnosti 11. dubna.

Restaurované schodiště Pilátova domu, které podle tradice přivezla roku 326 z Jeruzaléma císařovna Helena, bude vysvěcené ve čtvrtek před Květnou nedělí. Odkryto zůstane po 40 dní a následně se na ně opět vrátí restaurované dřevěné desky. Oprava tohoto uctívaného místa trvala 20 let a probíhala pod dohledem Vatikánských muzeí díky soukromým donacím a mecenášům ze sdružení Patronů Vatikánských muzeí.

Paolo Violini, vedoucí restaurátorského oddělení freskové výzdoby byl tak osobně zasažen při pohledu na odkryté Svaté schody, že usoudil, že jde o jedinečnou příležitost zprostředkovat přístup k tomuto zážitku také věřícím lidem dnešní doby: „Je to mimořádná příležitost dotknout se týchž schodů jako Ježíš a dosvědčit víru všech dalších lidí, kteří tu byli před námi,“ říká rektor svatyně, otec Francesco Guerra z kongregace passionistů.

28 stupňů uctívaného schodiště patřilo k hlavním zastavením ve Věčném městě a miliony zbožných poutníků v nich svými koleny vyšoupaly kolejnice. Zvláště jeden ze stupňů je hluboce proděravělý; v místech, kde kajícníci opíraly špičky prstů, aby políbili 11. schod, označený křížem, na němž podle tradice Ježíš upadl a kde se za mřížkou uctívá místo zkropené jeho krví.

V dnešní podobě se budova skrývající Svaté schody datuje do 80. let 16. století. Papež Sixtus V. tehdy nechal zbořit zchátralý komplex Patriarchia, středověkého papežského paláce, neobývaného od doby Avignonského papežství, tedy dobrých 250 let.  Papežský inženýr a architekt Domenico Fontana dostal za úkol postavit rozlehlý apoštolský palác a budovu Svatých schodů, zahrnující také starou papežskou kapli, zvanou Sancta sanctorum, která je jediným zbytkem středověkého papežského paláce, těšící se tomuto jménu díky vzácným relikviím, jež uchovávala; mimo jiné fragmenty Kristova kříže, nástroje umučení, stůl poslední večeře a dokonce hlavy apoštolů Petra a Pavla, posléze vložené do relikviáře Arnolfa di Cambia a umístěné v baldachýnu nad hlavním oltářem baziliky sv. Jana na Lateránu.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.