Svatý otec nepřijal abdikaci lyonského arcibiskupa, kardinála Barbarina

19.3.2019 

Vatikán. Tiskové středisko Svatého stolce včera oznámilo, že Petrův nástupce přijal na audienci lyonského arcibiskupa, kardinála Philippa Barbarina. Lyonský kardinál oznámil před dvěma týdny (7. března), že se vydá do Říma za papežem, aby mu nabídnul demisi na úřad arcibiskupa. Učinil tak těsně po vynesení zatím nepravomocného rozsudku, kterým byl odsouzen k šestiměsíčnímu vězení podmíněně za neoznámení sexuálních deliktů, kterých se dopustil na nezletilých jistý francouzský kněz (Bernard Preynat) asi 20 let před jmenováním Philippa Barbarina arcibiskupem. 68letý lyonský arcibiskup nadále trvá na své nevině a proti rozsudku se odvolal.  Několik dnů poté (12. března) však podalo odvolání také francouzské státní zastupitelství, protože zločin zmíněného kněze je již promlčen a nebyl tedy ani potrestán. V kauze údajného neoznámení trestného činu byl proto kardinál Barbarin uznán nevinným již před třemi roky. I tehdy nabídl svoji abdikaci, kterou papež nepřijal.

Ředitel vatikánského tiskového střediska „ad interim“, Alessandro Gisotti, dnes na otázku novinářů sdělil, že „Svatý otec nepřijal abdikaci předloženou kardinálem Philippem Barbarinem. Vědom si však těžkostí, které arcidiecéze prožívá, nechal Svatý otec kardinála Barbarina přijmout lepší řešení, a ten se rozhodl uchýlit se na určitou dobu do ústraní, pročež požádal generálního vikáře mons. Yvesa Baumgartena, aby se ujal řízení arcidiecéze. Svatý stolec zdůrazňuje blízkost obětem zneužívání, věřícím lyonské arcidiecéze a celé církvi, která ve Francii prožívá obzvláště bolestnou chvíli“ - končí sdělení vatikánského tiskového střediska.

Advokát kardinála Barbarina, Erwan Le Morhedec, k případu svého klienta řekl, že „nedávné rozhodnutí soudce je patrně ovlivněno veřejným míněním“. Francouzská média vedou již několik let kampaň proti kardinálovi Barbarinovi, zejména poté co se veřejně vyslovil proti státní redefinici manželství a během schvalování příslušného zákona ve francouzském parlamentu se osobně účastnil protestní manifestace Manif pour tous.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.