Papež ke kamiliánům: Charismata jsou vždy k užitku druhých

18.3.2019 

Vatikán. Papež František přijal zástupce kamiliánské řeholní rodiny, tedy řeholníky, řeholnice, členy sekulárních institutů i laické věřící, kteří se hlásí k odkazu sv. Kamila de Lellis. Tento italský kněz, žijící na přelomu 16. a 17. století, po barvitých životních osudech v armádě benátské republiky prožil po svém zranění hlubokou konverzi a jelikož pro křehké zdraví nebyl přijat ke kapucínům, založil společenství služebníků nemocných, posléze schválené v roce 1591 jako řád řeholních kleriků, dnes známých pod jménem kamiliáni.

Hlásání Božího království a uzdravování nemocných je úkolem, který Pán svěřil celé církvi, avšak sv. Kamilovi de Lellis a jeho následovníkům dal Bůh zvláštní dar svědčit o Kristově milosrdné lásce k nemocným, řekl papež František ve své promluvě:

„Církev jej uznala za zvláštní duchovní charisma. Prožíváte je příkladným způsobem, když překládáte do života toto dvojí poslání, jednak přímou péči o nemocné, zejména ty nejchudší v jejich tělesných a duchovních potřebách, a jednak učíte druhé jak, co nejlépe sloužit, ku prospěchu církve a lidstva.“

Všechna charismata jsou darem Ducha svatého a mají vždy charakter cesty k druhým, zdůraznil papež František. Pokud slouží pouze k sebepotvrzování, lze pochybovat o jejich autentičnosti. Papež poukázal na to, že právě věrnost charismatu dala v kamiliánské rodině povstat lidem, kteří se stali vzory svatosti a byli povoláni rozvíjet službu prorockým způsobem.

„Jde o to hledět do budoucnosti s otevřeností k novým formám apoštolátu, k němuž vás Duch inspiruje a které si žádají znamení času a potřeby světa a církve. Velký dar, který jste obdrželi, zůstává aktuální a nezbytný také v naší epoše, protože je založen na lásce, která nikdy neskončí (srov. 1 Kor 13, 8).“

Papež připomněl uskupení působící v rámci kamiliánské rodiny, která v různých historických a geografických kontextech uskutečňují  a vtělují původní charisma sv. Kamila de Lellis. Obzvláště připomněl vytvoření dvou ženských kongregací v 19. století a sekulárních institutů založených v minulém století. Povzbudil pak přítomné k pěstování synodálního stylu, k vzájemnému naslouchání v Duchu svatém, aby byla doceněna každá komponenta této řeholní rodiny:

„Ve věrnosti počáteční inspiraci zakladatele a zakladatelek a v naslouchání mnoha formám utrpení a bídy dnešního lidstva, tak budete schopni nechat zazářit v novém světle dar, který jste obdrželi. A mnoho mladých lidí z celého světa bude moci pocítit jeho přitažlivost a připojit se k vám, aby mohli i nadále dosvědčovat Boží něhu,“ řekl papež František sedmdesátce reprezentantů kamiliánské řeholní rodiny.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.