Obrana lidské důstojnosti a kultury lásky

13.12.2004 

Společnost bez respektu k lidské důstojnosti nemá budoucnost. To jsou slova komise Iustitia et Pax při Korejské biskupské konferenci, obsažená v poselství u příležitosti Neděle za lidská práva, kterou korejská církev slavila 5. prosince. Dokument ?Obrana lidské důstojnosti a kultury lásky?, se zaobírá korejskou společností, jejími rozdílnými názory a pozicemi v řešení klíčových otázek. Tyto rozdíly způsobily v zemi napětí a poškozují jednotu a stabilitu. ?Je zapotřebí racionálních argumentů, ale jestli nejsou založeny na respektování protivníka, riskujeme rozbití společnosti?, zdůrazňuje list. Jednota společnosti závisí především na respektu základních lidských práv, spočívající v právu na život, počínaje početím až po přirozenou smrt, jakož i právo na důstojný život.

Dnes jsou v Koreji tato práva vážně ohrožena praktikováním interrupce, která je od roku 1972 zlegalizována, dále trestem smrti a šířící se chudobou. Dokument vybízí věřící, aby hájili život před těmi, jež je ohrožují, aby aktivně podporovali lidská práva v Koreji i v jiných asijských zemích a pracovali pro společné dobro, podle zásad II. Vatikánského koncilu.

Neděle za lidská práva slaví korejská církev již po 23 let. U příležitosti jsou pořádány sbírky ve prospěch organizací, nasazených v této oblasti.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.