Arcibiskup Jurkovič o náboženské svobodě a krizi multikulturnosti

5.3.2019 

Vatikán/Ženeva. Úcta k náboženské svobodě je základním kritériem respektování lidských práv – zdůraznil ve svém vystoupení stálý pozorovatel Svatého stolce při OSN a dalších mezinárodních institucích v Ženevě. Arcibiskup Ivan Jurkovič se zúčastnil 40. zasedání Rady pro lidská práva. Ve svém příspěvku poukázal na to, že  mezinárodní společenství umísťuje svobodu náboženství a vyznání vedle práva na svobodu slova, jako jeden z hlavních pilířů cilizace, přesto však nechybí v dnešním světě případy diskriminace, intolerance a agrese proti těm, kdo zachovávají věrnost svému svědomí.

Vatikánský diplomat konstatoval, že v mnoha částech světa pozorujeme krizi multikulturnosti, způsobenou rostoucím vlivem zájmových skupin v rámci mezinárodních organizací. Dochází tak k nové ideologické kolonizaci, přehlížející identitu, důstojnost a citlivost druhých. Svatý stolec proto podporuje všeobecné a nestranné uplatňování práva na náboženskou svobodu. Oceňuje rovněž úsilí mnoha vlád angažovaných v pomoci pronásledovaným křesťanům na mnoha místech světa a koncipování efektivních právnických rámců, které by garantovaly úctu ke svobodě člověka.  Důležité je především, aby právo ctilo svobodu od donucování k činům, které jsou v rozporu s vírou, na osobní, občanské i sociální úrovni.

Lidé různých kultur, náboženství a přesvědčení dnes žijí stále častěji vedle sebe, proto je důležité, aby legislativy dovolovaly každému člověku jednat ve shodě se svým svědomím a nejhlubším přesvědčením. Arcibiskup Jurkovič připomněl, že dialog, porozumění a všeobecné propagování kultury tolerance a pokojného soužití se přičiní k umenšení hospodářských, společenských i politických problémů, které dnes tíživě dopadají na velkou část lidstva.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.