Desatero rodiny před volbami do evropského parlamentu

27.2.2019 

„Hlasuj pro rodinu“ (Vote for the Family) tak je nazvána kampaň, kterou vyhlásila Federace sdružení katolických rodin v Evropě v perspektivě voleb do Evropského parlamentu. Budoucí europoslance vybízí, aby se zasazovali o prorodinnou politiku.

Organizace poukazuje na to, že „ rozhodnutí Evropské unie mají vliv na život každé rodiny“. Formuluje proto deset bodů, k jejichž podpoře se mají kandidáti do Evropského parlamentu zavázat podpisem manifestu na internetu. Mezi desaterem člena parlamentu stojí například uznání demografického propadu jako problému, který se týká všech zemí Starého kontinentu. Zavazuji se k šíření vědomí o demografickém propadu v Evropě, podpoře preventivní činnosti a k navrhování konkrétních nástrojů směřujících ke změně současných linií, stojí v dokumentu.

Iniciativa ukládá deklarovaně prorodinným poslancům také závazek ochrany života od početí do přirozené smrti, podporu matek a jejich potomstva po narození, zejména v těžkých životních situacích. Dokument zdůrazňuje rovněž prvenství rodičů jako hlavních vychovatelů svých dětí. Vybízí k respektování práv otce a matky na výchovu dítěte podle vlastních náboženských, morálních a kultruních tradic.

Manifest poukazuje také k zaměření ekonomiky ve prospěch rodiny, která je skálou, na níž stojí celá spoelčnost. Šest bodů se zaměřuje na aspekty důstojné práce a rovnováhy mezi rodinným a profesním životem. Dokument vybízí europsolance rovněž k uznání komplementárnosti muže a ženy a k odmítnutí politiky stírající rozdílnost mezi pohlavími. Zároveň zdůrazňuje podporu a úctu pro institut manželství a odmítnutí pokusů o změnu jeho tradiční definice.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.