Před 80 lety zemřel Pius XI. – papež, který odsoudil nacismus i komunismus

11.2.2019 

Brilantní intelektuál a diplomat Achille Ratti byl zvolen na Petrův stolec v roce 1922 a přijal jméno Pius XI. Jeho jméno je spojováno s Lateránskými dohodami, ale také s epochou poznamenou nástupem krutých ateistických diktatur a autoritativních režimů, vůči nimž se církev musela vymezovat. Od jeho smrti včera uplynulo 80 let.

Papež Pius XI. stál v čele církve v období mezi dvěma světovými válkami. Na Petrův stolec byl zvolen 6. února 1922 a vedl církev po 17 let složitou epochou nástupu fašismu, ale také zběsilých náboženských pronásledování ve Španělsku a v Mexiku. Právě jeho dokumenty pojmenovaly a odsoudily nejzhoubnější ideologie 20. století, nacismus a komunismus.

  1. března 1937 vydal německy psanou encykliku Mit brennender Sorge (Se značným nepokojením)

„Pouze povrchní duch může upadnout do bludu, kdy který spočívá v mluvení o národním Bohu, o národním náboženství, a tak se pustit do šíleného podniku, který spočívá v pokusu vměstnat do mezí jediného národa a jediné rasy Boha, Stvořitele světa, Krále a Zákonodárce národů“ (Pius XI, Antitotalitní encykliky, Krystal OP, Praha 2015, str.57).

O měsíc později, 19. března téhož roku, následovalo odsouzení komunistické ideologie v encyklice Divini Redemptoris:

„Dnešní komunismus v sobě skrývá v ještě větší míře než jiná podobná hnutí z minulosti falešnou ideu vykoupení“ (tamt. str.83).

Od počátku pontifikátu bylo zřejmé, jak Piu XI. záleží na smíření s Itálií. Ihned po svém zvolení požehnal Městu a světu z loggie Svatopetrské baziliky, uzavřené od roku 1870 na znamení protestu proti dobytí Říma, které znamenalo konec Papežského státu. O pět měsíců později, 25. července 1922 vystoupil Pius XI. na prostranství před baziliku a ukončil tak dobrovolný odchod papežů ze scény. V roce 1925 vyhlásil Svatý rok, aby pobídl věřící k modlitbě za mír mezi národy a uspořádal Všeobecnou misijní výstavu, velkou přehlídku dokumentující působení církve ve světě. Podporoval formaci domorodých kněží, v Bazilice sv. Petra vysvětil prvních šest čínských biskupů. Zreformoval katolickou akci a povzbudil k jejímu šíření, ačkoli jej to přivedlo do konfliktu s Mussolinim, který zakázal veškerá mládežnická sdružení kromě fašistických.

Ratti však nebyl pouze skvělým diplomatem a intelektuálem. Jasnozřivě pochopil význam nových technologií v oblasti komunikace a 12. února 1931 zahájil vysílání vatikánské rozhlasové stanice postavené osobně Guglielmem Marconim.

„Celému stvoření, Bohu, katolíkům, hierarchii, řeholníkům, misionářům, všem věřícím, nevěřícím a disidentům, vládcům, podřízeným, bohatým, chudým, dělníkům i zaměstanavatelům, zarmouceným a pronásledovaným…“

Mnohá poselství svěřil papež Pius XI. radiovým vlnám, jako své Mentre Milioni z roku 1938, v němž vyzýval k modlitbě v situaci „bezprostředního nebezpečí války a bezpříkladného krveprolití a ničení“. Vypuknutí II. světové války se Pius XI. nedožil. Zemřel 10. ledna 1939, sedm měsíců před jejím začátkem.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.