Papež František odhalil v Emirátech sochu Krista a několik stránek Modrého Koránu

8.2.2019 

Vatikán. Během návštěvy ve Spojených arabských emirátů odhalil papež František dvě umělecká díla v tamní galerii: sochu Krista a stránky Modrého Koránu. K prezentaci došlo v pondělí za přítomnosti šejka Mohammeda bin Zajída al Náhjana u příležitosti Konference o lidském bratrství probíhající v hlavním městě Emirátů.

Prvním z děl, která napříště obohatí sbírky Louvru v Abú Dhabí, je expresívní socha Krista ukazujícího rány, v životní velikosti. Plastika středoevropské provenience pochází z 16. století. Druhým dílem jsou čtyři stránky ze vzácného rukopisu „Modrého Koránu“, který se datuje obvykle do 9. století. V tomto případ jde o zápůjčku ze Zajídova národního muzea.

Ředitel oddělení kultury a turistiky v Emirátech, Mohammed Kahlifa al Mubarak, při slavnostním odhalení zdůraznil, že obě díla mají ztvrdit dialog podporovaný a iniciovaný státem. „Představení těchto dvou vzácných děl, reprezentujících dvě různé víry, napomohlo k posílení tématu konference a zdůraznilo, že otevřenost a kulturní dialog je nezbytným nástrojem k budování pozitivních mezikulturních a mezináboženských vztahů.“

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.