František: Poučme se z příkladu sv. Josefíny Bakhity

8.2.2019 

Vatikán. Papež František dnes přijal správu a dobrodince Galileovy nadace (Galileo Foundation), která sponzoruje práci Papežské akademie věd a sociálních věd. Zároveň usiluje o prohloubení existujících ekumenických vztahů mezi katolickou a anglikánskou církví a podporuje křesťanská společenství ve Svaté zemi. Dalšími oblastmi, na které se nadace zaměřuje, je problematika klimatických změn, chudoby, obchodování s lidmi a moderního otroctví.

Petrův nástupce ocenil zejména osvětovou činnost nadace v souvislosti s posledně jmenovaným okruhem jejího zájmu, tedy situací lidí, kteří se stali obětí zločinného obchodování:

„Pro dnešní křesťany je to naléhavý a zásadní úkol. Není proto náhodné, že se setkáváme na památku svaté Josefíny Bakhity, patronky obětí obchodu s lidmi. Z vlastní bolestné zkušenosti poznala otroctví a jeho násilné, ponižující důsledky. Navzdory tomu díky Boží milosti dospěla k poznání pravé svobody a radosti. Svatost jejího života nás vybízí, abychom nejenom s větší rozhodností nakládali s moderními formami otroctví, které jsou otevřenou ranou v těle společnosti, ranou Kristova těla a zločinem proti lidskosti, nýbrž abychom se též poučili z jejího příkladu. Učí nás, jak se jemně, laskavě a soucitně věnovat chudým lidem.“

Řekl papež František členům Galileovy nadace při dnešní audienci.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.