Den paměti na genocidu Arménů

7.2.2019 

Francie. Letos 24. dubna bude Francie poprvé slavit Národní den paměti arménské genocidy. Ohlásil to prezident Emanuel Macron během setkání s arménskými organizacemi ve Francii.

Masakr asi milionu a půl Arménů bývá označován za první jednoznačně dokumentovanou genocidu v dějinách. Přesto za pouhé vyslovení tohoto termínu hrozí dodnes v Turecku až tříleté vězení. Navzdory protestům Turecké vlády, Francie oficiálně označila tento zločin za genocidu v roce 2001. Ustanovení dne paměti je naplněním slibu, který prezident Macron dal arménské menšině během volební kampaně v roce 2017.

Rovněž parlament České republiky označil v roce 2017 masakr Arménů v době I. světové války za genocidu.  Vědomí o zdecimování Arménů v Osmanské říši však bylo v naší zemi živé od počátku. Už v roce 1923 vyšla kniha Karla Hansy „Hrůzy Východu“, ve které autor jako očitý svědek popsal hrůzy genocidy. Celosvětový dopad pak mělo literární zpracování těchto událostí pražským Rakušanem Franzem Werflem v románu Čtyřicet dnů (v orig. Die vierzig Tage des Musa Dagh ), vydaném v roce 1933, který se zároveň stal hrůzným proroctvím genocidy evropských Židů.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.