Rakouští cisterciáci otevřou nový klášter na Srí Lance

22.1.2019 

Colombo/Vídeň. Opat kláštera Heiligenkreuz, Maximilian Heim, slavil minulý čtvrtek ve srílanské arcidiecézi Colombo obláčku dvou noviců, kteří vstupují do cisterciáckého společenství. V tomto týdnu na témže asijském ostrově posvětí nový cisterciácký klášter, který byl vystaven díky rakouským donacím, uvádějí webové stránky kláštera „v srdci Vídeňského lesa“.

Obláčka se konala na liturgickou památku sv. Josepha Vaze (foto), indického oratoriána a misionáře na Srí Lance, jíž je patronem (17.1.) Nový cisterciácký klášter zaujal místo někdejší kokosové plantáže, vzdálené pouhých několik kilometrů od mořského pobřeží, a v bezprostředním sousedství poutního kostela.

V klášteře Heiligenkreuz se počítá s tím, že nová fundace přispěje k současnému „boomu“ katolické církve v Asii. Opat Heim si vybral za novicmistra mladého Srílančana, který v osmnácti letech konvertoval z buddhismu ke katolické víře. Jeho dobrý vztah k mládeži dosvědčuje nynější obláčka dvou nových spolubrátrů a řada žádostí o kandidaturu z řad místních obyvatel.

 

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.