Pravým životním stylem křesťana jsou blahoslavenství

21.1.2019 

Vatikán. „Pánovo slovo je nové víno, a k tomu, abychom byli křesťany, je zapotřebí nový životní styl,“ kázal papež František při ranní mši v kapli Domu sv. Marty. Podnětem mu bylo dnešní evangelium (Mk 2,18-22), kde Ježíš vysvětluje novost, kterou do světa vnáší: »Nikdo nenalévá mladé víno do starých měchů, jinak víno měchy roztrhne a přijde nazmar víno i měchy. Mladé víno do nových měchů« (v.22).

„Je zapotřebí nové jednání, nový styl – vysvětloval Petrův nástupce – a tento nový styl dovedou ukázat jedině blahoslavenství. Abychom pochopili, jaký styl je křesťanský, možná nám prospěje, pochopíme-li nejprve, co je to nekřesťanský styl, který je vlastní nám. Podívejme se na tři typy takového nekřesťanského stylu, totiž žalobnický, zesvětštělý a sobecký.

Žalobnický styl je stylem takových věřících, kteří neustále obviňují druhé. Žijí z obviňování. Říkají: »Takto ne, to není správné. Ten to nedělá správně.« Neustále druhé diskvalifikují. Řekl bych, že je to styl pomýlených stoupenců spravedlnosti, neustále hledajících, jak druhé obžalovat. Nevidí však, že je to ďábelský styl. V Bibli je ďábel nazýván »velký žalobník«, který bez ustání obžalovává druhé.

„To je móda dnes – pokračoval papež – i v Ježíšově době. Žít obviňováním druhých a hledáním jejich defektů není křesťanský styl. A podobně to platí o zesvětštělém, mondénním stylu, který umožňuje i katolíkům odříkat Krédo, ale žít marnivě, domýšlivě, lnout k penězům a považovat se za soběstačné.

 

Pán ti nabídnul nové víno, tys nevyměnil měchy. Zesvětštění působí zkázu velmi mnoha lidem! Dobrým lidem, kteří však přijímají ducha marnivosti, domýšlivosti a okázalosti. Nedostává se jim pokory, a pokora je součástí křesťanského stylu. Musíme se jí učit od Ježíše, od Madony, od svatého Josefa, kteří byli pokorní.“

Dalším nekřesťanským stylem, který se vyskytuje i v našich společenstvích, je sobectví – řekl dále František. Je to duch sobectví, duch lhostejnosti toho, kdo se považuje za dobrého katolíka, dělá si svoje a nestará o problémy, nemoci a bolesti druhých. To je pokrytectví, které vytýkal Ježíš učitelům Zákona.

„Křesťanským stylem jsou blahoslavenství: tichost, pokora, trpělivost, láska ke spravedlnosti, schopnost snést pronásledování, nesoudit druhé... To je křesťanský duch, křesťanský styl. Chceš-li znát, jaký je, abys neupadl do žalobnického, sobeckého a zesvětštělého stylu, čti blahoslavenství. To je náš styl. Blahoslavenství jsou nové měchy, jsou cestou, vedoucí k cíli. Být dobrým křesťanem, k tomu je zapotřebí umět recitovat Krédo srdcem a také Otčenáš recitovat srdcem.“

Kázal papež František při ranní mši v kapli Domu sv. Marty.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.