Kardinál Parolin: Vymýtit fundamentalismus plodící násilí a úpadek

21.1.2019 

Vatikán. Vymýtit fundamentalismus, který šíří násilí a vyvolává intelektuální, morální a materiální úpadek. Tento úkol uložil kardinál Pietro Parolin ve Vatikánské bazilice při sobotním biskupském svěcení novému apoštolskému nunciovi, který Svatého otce zastoupí v Pákistánu. Papežským jmenováním (24.11.2018) se jím stal libanonský kněz Zakhia El-Kassis (ročník 1968), který do diplomatických služeb Svatého stolce vstoupil na prahu tohoto tisíciletí (19.6.2000) a dosud pracoval na apoštolských nunciaturách v Indonésii, Súdánu a Turecku.

Nyní odchází do země, kde nechybí náboženské pronásledování, ale ani určité známky naděje, jako nedávná výzva pěti set islámských představitelů k toleranci v souvislosti s případem křesťanky Asie Bibi. Komise pro mezináboženský dialog a ekumenismus při Pákistánské biskupské konferenci kromě toho nedávno zahájila jubilejní rok, připomínající osmisté výročí historického setkání Františka z Assisi s egyptským sultánem. Pákistánští katolíci je považují za zlomový bod ve vztazích s islámem a rádi by prostřednictvím nejrůznějších iniciativ navázali či posílili dialog se 30% pákistánských muslimských představitelů, kteří neprojevují nepřátelství vůči křesťanům, informovala agentura Fides.

V Pákistánu, obrátil se kard. Parolin v kázání k novému nunciuovi, budeš muset tamní katolickou menšinu obhájit před každým, kdo se bude ptát po důvodech její naděje, ovšem s jemností a skromností, bez agresivity, a pokojně reagovat na veškeré pomluvy tím, že výstižně popíšeš jejich rozhodnutí pro víru:

„Budeš muset vynaložit pastýřské i diplomatické úsilí, podporovat a posilovat poznávání, setkávání a dialog mezi různými složkami společnosti a náboženskými vyznáními, aby tak vzrůstala vzájemná úcta a pochopení, převážily ryzí náboženské hodnoty, povzbuzovala se klidná spolupráce a pokoj a byl vymýcen fundamentalismus, který je nositelem násilí a plodí intelektuální, morální a materiální úpadek.“

Nový biskup, který si jako heslo zvolil Petrovu odpověď Ježíši: „Ano, Pane, ty víš, že tě miluji“ (Scis Domine, quia amo te! Jan 21,15) v závěru liturgie poděkoval svým rodičům: „Oni mne přivedli k poznání Boha a byli mým prvním seminářem“.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.