Svatý stolec zklamán výsledky klimatologického summitu

20.12.2018 

Vatikán/Katovice. „Světoví představitelé, kteří se shromáždili v Katovicích na konferenci COP 24, jen stěží nacházeli společnou vůli k tomu, aby odložili vlastní krátkodobé hospodářské a politické zájmy a spolupracovali na obecném dobru“. V tomto nezvykle kritickém tónu se nese tiskové prohlášení Svatého stolce k vrcholnému summitu v hornoslezském městě (2.-15.12.), jehož se účastnila vatikánská delegace pod vedením kard. Pietra Parolina.

Schválení závěrečného dokumentu sice potvrzuje závazky přijaté na pařížské konferenci před třemi lety, připouští vatikánské prohlášení, ovšem dostatečně se v něm neprojevuje bezodkladnost, s kterou je třeba řešit klimatické změny, „jednu z hlavních současných výzev lidstva“ (Laudato si´, 25). Navíc přijatá opatření „zlehčují lidská práva, která jsou zásadní při reflexi o lidské tváři klimatických změn“. Tento globální problém totiž nejvíce zasahuje nejzranitelnější obyvatele naší planety: „volání těchto lidí a celé Země by vyžadovalo trochu více ctižádosti a naléhavosti“, netají se vatikánské stanovisko se svým zklamáním.

„Neexistuje totiž ekologická a od ní oddělená sociální krize“, shrnuje mons. Bruno-Marie Duffé (foto), sekretář Úřadu pro službu integrálnímu lidskému rozvoji. „Krize je jediná, avšak státníci nejsou s to rozpoznat její hloubku a dospět ke sdílenému rozhodnutí“, uzavírá lyonský kněz.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.