Svatý otec: Děti nás učí pokoře

16.12.2018 

Vatikán. Svatý otec se dnes dopoledne setkal s klienty a zdravotnickým personálem pediatrické ambulance, která sídlí ve vatikánském Domě sv. Marty, kde, jak známo, papež bydlí. Zaměstnanci a dobrovolníci pobočky římské pediatriacké polikliniky Bambin Gesu, kterou již bez mála jedno století provozuje Svatý stolec, a přibližně osm stovek dětí se s papežem Františkem setkali v nedaleké aule Pavla VI. také proto, aby mu poblahopřáli k zítřejším (17. 12.) narozeninám. Během spontánní komunikace s dětmi, při níž nechybělo také předání narozeninového dortu oslavenci, papež poděkoval lékařům, zdravotníkům a dobrovolníkům  za jejich práci.
„Nejsem si jist - řekl s úsměvem papež - zda v Nazaretu či Egyptě byla zdravotnická ambulance, ale vím, že kdyby Madona bydlela v Římě, určitě by s Ježíškem přišla sem, do této ambulance.“

Pracovat s dětmi není snadné, ale mnoho nás to učí. Mě učí jednomu, že totiž k pochopení reality je zapotřebí se sklonit, jako se skláníme, abychom políbili dítě. Tomu nás učí. Pyšní a nadutí nedokáží pochopit život, protože nejsou schopni se sklonit. My všichni – odborníci, organizátoři, sestry, všichni – toho dáváme dětem spoustu, ale ony nám sdělují tuto zvěst, toto poučení: skloň se. Skloň se, buď pokorný a tak se naučíš chápat život a lidi. A vy všichni tuto schopnost máte. Děkuji vám za to!

Řekl papež František na nedělním dopoledním setkání s malými pacienty a zdravotníky bezplatné vatikánské pediatrické ambulance Domu sv. Marty.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.