Papež František: Skoncujme s šílenstvím konzumismu

13.12.2018 

Vatikán/ Madrid. Papež František adresoval poselství účastníkům madridského setkání nazvaného „Voda, zemědělství, výživa – budujme zítřek“. Jeho organizátorem jsou akademické a církevní instituce za účasti agentury OSN pro výživu a zemědělství FAO se sídlem v Římě.

V úvodu svého poselství Svatý otec připomíná bibickou perspektivu chápání přírody - vody, plodů země a výživy. Nelze je vnímat pouze v kategoriích zboží a zisku, nýbrž máme na ně pohlížet s vděčností, jako na dary, které sesílá Bůh. Víra a zkušenost věřícího člověka ponouká k zaujetí postoje díkůvzdání a odpovědnosti za obdržené dobro; odmítá uzavřenost omezenou na kalkul, který znemožňuje účinnou pomoc lidem méně privilegovaným, zbaveným přístupu k základním věcem. Papež František zdůrazňuje význam slovesa „budovat“, který se objevil v podtitulu této konference. Jeho význam je pozitivní. Označuje totiž nový přínos, otevřenost pro druhé, vzájemnost a spolupráci.

Papež poukázal na to, že dnes je zapotřebí správně rozhodovat a vytvořit pevné základy k budování spravedlivé a integrované společnosti, v níž nikdo není vyloučený. Je to také cesta, která umožní příštím generacím život v harmonickém světě bez konfliktů, zajišťujícím potřebné prostředky k důstojnému a plnému životu.

Jakkoliv země má dostatek zdrojů pro život všech lidí, jak po kvantitativní tak i kvalitativní stránce, ohromné množství lidí trpí hladem a bídou – poukázal dále papež František. Abychom tuto nemoc vymýtili, stačilo by překonat nespravedlnost a nerovnost, zavést dlouhodobou politiku předjímající budoucnost a účinné a koordinované postupy, aby nikdo nebyl připraven o bezdejší chléb a další prostředky nutné k životu. Na první místo mezi nimi patří voda, k níž naneštěstí nemá každý přístup. Je zapotřebí, aby byla lépe rozdělovaná a vyvážně a racionálně spravována. Významným bodem je také péče o životní prostředí a ochrana jeho krásy, aniž by se narušilo bohatství  ekosystémů a způsobily nenapravitelné škody.

Svatý otec připomněl, že o zemi je nutné pečovat, nezasazovat jí rány ničící dílo Božích rukou. Právě to se totiž děje na mnoha místech naší planety, kde je voda zkažená, kde se hromadí odpad, mýtí lesy, otravuje vzduch a země. Hromadí se tak zlo a neštěstí, jehož výrazem je mrhání výživou nikoli její rozdělování. Je nezbytně nutné skoncovat s šílenstvím konzumismu a učinit stoly místem setkání a bratrství. Země se má stávat společným domem, který přijímá každého, otevřeným domem, prostředím společenství a soužití – píše papež František v závěru poselství na konferenci o „Vodě, zemědělství a výživě“.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.