Tanzánský kardinál: Radši zemřeme hlady, než bychom se nechali kolonizovat

11.12.2018 

Tanzánie. Lepší je umřít hlady než dostávat pomoc výměnou za závazky k věcem, které nejsou ve shodě s Boží vůlí – řekl kardinál Polycarp Pengo (foto), arcibiskup Dar es Salaamu, největšího tanzánského města. Upozorňuje, že v této africké zemi dochází k pokusům o ideologickou kolonizaci, pod pláštíkem humanitární pomoci.

Kardinál Pengo požádal tanzánskou vládu o odmítnutí každé zahraniční pomoci, která je podmíněna přijetím západních kulturních norem, například ohledně homosexuální kultury. „Západní země nás přestanou podporovat, pokud budeme vystupovat proti homosexualitě,“ uvedl kardinál Pengo, avšak nespecifikoval, které programy svou pomoc takto podmiňují.

Tanzánie patří k zemím s nejvyšší procentem podvyživených obyvatel na světě. Podle posledních průzkumů trpí nedostatečnou výživou až 75% obyvatel. Čtyřiasedmdesátiletý kardinál se nicméně domnívá, že vláda nesmí akceptovat určité formy diktované z venku, bez ohledu na cenu s tím spojenou. „Nesmíme akceptovat věci, které se nelíbí Bohu a pokud máme hladovět kvůli tomu, že jsme na to nepřistoupili, umřeme radsi se svým Bohem,“ řekl kardinál Pengo.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.