Papež: Ježíš se modlil, jak ho naučila maminka

5.12.2018 

Vatikán. Dopolední generální audience se konala ve zcela zaplněné vatikánské aule Pavla VI. Zahájilo ji čtení z Lukášova evangelia (Lk 11,1), ve kterém učedníci, kteří spatřili Ježíše, jak se modlí, prosí Pána, aby je to také naučil. Papež František pak zahájil nový cyklus katechezí, který bude věnován modlitbě Páně.

Třebaže se modlíme možná již dlouhé roky, musíme se učit neustále! Lidská modlitba, toto dychtění, přirozeně plynoucí z duše, je asi jedním z nejhutnějších mystérií veškerenstva. A nevíme ani, zda modlitby, které vznášíme k Bohu, jsou opravdu takové, jakými On chce být oslovován. Bible nám podává také svědectví o nemístných modlitbách, které jsou Bohem nakonec odmítnuty. Stačí připomenout podobenství o farizejovi a celníkovi. Pouze ten druhý, celník, se z chrámu vrátil ospravedlněn, protože farizej byl domýšlivý a líbilo se mu, když byl pozorován lidmi při modlitbě, a předstíral modlitbu. Jeho srdce bylo chladné. A Ježíš o něm říká, že nebyl ospravedlněn, »neboť každý, kdo se povyšuje, bude ponížen, a kdo se ponižuje, bude povýšen« (Lk 18,14). Prvním krokem modlitby je pokoření. Stanutí před Otcem se slovy: „Pohleď jsem hříšník, jsem slabý a zlý.“ Každý ví, co říci. Vždycky je však třeba začít pokorně, a Pán vyslyší. Pokornou modlitbu Pán vyslyší.
Proto tím nejkrásnějším a nejsprávnějším, co musíme všichni na začátku tohoto cyklu katechezí o Ježíšově modlitbě učinit, je zopakovat prosbu učedníků: »Pane, nauč nás modlit se«. Učiňme tak v této adventní době a On zajisté nenechá naše volání padnout do prázdna.“

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy KATECHEZE je ZDE

Potom papež jako vždycky zdravil postupně osm jazykových skupin účastníků generální audience (francouzština, angličtina, španělština, portugalština, němčina, polština, arabština a italština). V pozdravu adresovaném poutníkům od našich severních sousedů oslovil také polskou redakci naší rozhlasové stanice:

Zdravím zejména redaktory polské redakce Rádia Vatikán, kteří v těchto dnech oslavili 80. výročí svého založení. Děkuji za vaši službu papeži a církvi.“

Připomněl Svatý otec první vysílání Rádia Vatikán v polském jazyce zahájené v roce 1938.
Zcela na závěr generální audience zmínil papež František sobotní slavnost Panny Marie počaté bez poskvrny prvotního hříchu, jež je v Itálii volným dnem:

Tuto sobotu budeme slavit Pannu Marii počatou bez poskvrny prvotního hříchu. Svěřme se Madoně. Ať nám jako vzor víry a poslušnosti Pánu pomáhá připravit naše srdce, abychom o Vánocích přijali narození Dítěte Ježíše.

Po společné modlitbě Páně Petrův nástupce všem požehnal.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.