Arabské emiráty hostily první světový summit o toleranci

26.11.2018 

Abú Zabí. Zpravodajská agentura AsiaNews (19.1.) přináší zprávu o prvním světovém setkání islámských představitelů, kteří podporují tolerantní islám a rozhodně vystupují proti fundamentalismu. V největším ze sedmi Arabských emirátů se na konferenci, věnované toleranci, sešlo v polovině listopadu (15.-16.11.) více než tisíc osobností politického a náboženského života (včetně křesťanských zástupců) spolu s odborníky z celého světa. Dlouhodobým cílem Spojených arabských emirátů je navenek otevřená společnost a tolerance v rámci islámu. Tyto snahy umocňuje všeobecně stabilní situace v zemi, a to jak z politického, tak z bezpečnostního hlediska. Navzdory účasti v jemenském konfliktu a vnitřní represi některých disidentů zůstávají emiráty poměrně šťastným ostrovem v blízkovýchodním kontextu – stačí pomyslet na Saúdskou Arábii, která nepřipouští jiné vyznání než sunnitský (a wahhabitský) islám.

V roce 2016 Abú Zabí podpořilo založení ministerstva tolerance, o rok později vznikl Mezinárodní institut pro toleranci (International Institute of Tolerance, IIT) a letos nejvyšší představitelé monarchie zorganizovali již zmíněný summit. V jeho úvodu premiér Muhammad bin Rašíd Al Maktúm zdůraznil, že se „z Emirátů má stát hlavní město tolerance a společného soužití“, aby tak usilovaly „o sblížení kultur a utváření dialogu mezi náboženstvími a civilizacemi“. Ministr tolerance popsal inicativy potírající fundamentalismus a povzbuzující náboženský pluralismus, jakými jsou centrum Sawab při ministerstvu zahraničí a středisko Hedaya, v němž 70 zaměstnanců dohlíží na případné šíření extrémistických ideologií a zejména se zaměřuje na osvětu ve školách.

Předsedkyně parlamanetu Spojených arabských emirátů, Amal al-Qubeissi, poukázala na ustavující  hodnoty monarchie, jež do ní vnesl zakladatel šejk Zayed, který osobně „pomáhal nemuslimům a v roce 1974 nařídil vybudování tří kostelů.“ Poznamenala, že v zemi existuje svoboda vyznání pro šíity, což je v oblasti výjimečné. „Cílem summitu je přiblížit islám Západu. V naší zemi žije harmonicky více než 200 různých národností, a kultura rozdílnosti je tak nejlepší prevencí proti radikalismu“, uzavřela předsedkyně parlamentu Spojených arabských emirátů.

 

 

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.