Asia Bibi stále čeká na nabídku azylu

23.11.2018 

Pákistán. Tři týdny po ohlášení rozsudku nejvyššího soudu, který zprostil Asii Bibi viny, zůstává tato žena nadále v Pákistánu a žije v obavách o život svůj i své rodiny. Objevily se informace o tom, že islamisté vyhlásili hon na rodinu této statečné křesťanky. Prohledávají dům od domu a porovnávají jejich obyvatele s fotografiemi blízkých této „rouhačky“, rozeslanými na telefony fundamentalistů.

Zprávu rozšířil John Pontifex z britského úřadu papežské nadace Pomoc trpící církvi, která je v kontaktu s rodinou Asii Bibi. „V poslední době museli opakovaně měnit místo pobytu, aby nebyli chyceni. Dcery Asie Bibi se odvažují ven pouze za soumraku a zakrývají si tvář,“ uvedl John Pontifex. Jak dodává, rodina žije ve strachu a uvědomuje si, že pokud se jí nepodaří vyjet za hranice, čeká ji strašná budoucnost.

Mezitím právník pákistánské křesťanky, který v obavách o život utekl z Pákistánu do Evropy, na tiskové konference ve Frankfurtu uvedl, že „ve skutečnosti žádná západní vláda dosud otevřeně a jednoznačně nedeklarovala připravenost přijmout Asii Bibi a její rodinu“. „Doufám, že se jim západní svět skutečně pokouší pomoci,“ uved Saif-ul-Malook. Dodal také, že při rozhovoru s Asiou na téma opuštění země, jej ještě ve vězení ujistila, že rozhodnutí o tom, kam vyjet, ponechá na lidech, kteří ji podporují, protože až do chvíle zatčení nikdy neopustila svou vesnici. „Myslím si, že každá země, která zajistí její rodině bezpečný a důstojný život, je pro ní akceptovatelná,“ zdůraznil Saif-ul-Malook.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.