Program papeže Františka na Světových dnech mládeže v Panamě

21.11.2018 

Vatikán. Ve dnech 23. až 28. ledna 2019 se papež František vydá na XXXIV. Světový den mládeže. Tiskové středisko Svatého stolce oznámilo podrobný program této papežovy první zahraniční cesty v příštím roce.

Mezi nejvýznamnější momenty panamského svátku mladých bude patřit Křížová cesta 25. ledna, vigílie s mladými 26. ledna a mše svatá následující den. František však povede také kající liturgii pro mladé vězně a navštíví dům pro nemocné AIDS. Podívejme se na papežský program podrobněji:

Svatý otec odletí do Panamy z římského letiště Fiumicino ve středu 23. ledna v 9.35 min. Na mezinárodním letišti Tocumen v Panamě přistane v 16.50 a po oficiálním přivítání se přemístí na apoštolskou nunciaturu.

24. ledna se papež setká s prezidentem Panamské republiky v Palacio de las Garzas a poté se odebere na Ministerstvo zahraničních věcí sídlící v Palacio Bolivar, kde osloví politické představitele, diplomatický sbor a zástupce občanské společnosti. Ještě před polednem proběhne v kostele sv. Františka z Assisi setkání se středoamerickými biskupy a v podvečer (v 17. 30) se papež zúčastní oficiálního zahájení Světového dne mládeže na Campo Santa Maria la Antigua.

V pátek 25. ledna v 10:30 bude papež předsedat kající liturgii s mladými trestanci ve věznici pro nezletilé v Las Garzas a Pacora, na východě hlavního města. V podvečer (17.30) se pak zúčastní Křížové cesty s mladými.

V sobotu 26. ledna bude hlavním bodem programu papeže Františka mše svatá spojená s vysvěcením oltáře v katedrální bazilice Santa Maria la Antigua, které se zúčastní kněží, zasvěcené osoby a laická hnutí. Poté Svatý otec poobědvá s mladými v semináři San José a večer (od 18.30) povede vigílii mladých v parku zvaném Campo San Juan Pablo II.

Na témže místě bude v neděli 27. ledna od 8 hodin ráno sloužit mši svatou, kterou Světové setkání mládeže vyvrcholí. Téhož dne navštíví ještě před obědem centrum pro lidi nakažené virem HIV Casa Hogar del Buen Samaritano. Před závěrečnou ceremonií na letišti pozdraví papež na stadionu Rommela Fernandeze dobrovolníky, kteří se podíleli na organizacei setkání, a krátce po 18. hodině se vydá na cestu do Říma, kde je očekáván v pondělí 28. ledna před polednem (11.50).

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.