Papež založil na Lateránské univerzitě studijní program Mírové vědy

12.11.2018 

Vatikán. Papež František ustanovil na Lateránské univerzitě studijní program, který má poskytnout formaci současným i budoucím strůjcům smíření. Program nazvaný „Mírové vědy“ (Scienze della pace) je určen pro kněze, zasvěcené osoby i laiky.
Zřízení nového studijního programu oznámil papež František v listu kardináli vikářovi Angelovi de Donatis, který je velkým kancléřem Papežské lateránské univerzity. Na oficiálním zahájení akademického roku této unverzity je přednesl nový substitut státního sekretariátu, arcibiskup Edgar Peña Parra.

V době, kdy je stále potřebnější předcházet a řešit konflikty, se církev cítí povolána inspirovat a podporovat každou iniciativu, která lidem a národům dovolí kráčet v míru, zhášet nenávist, opouštět egoismy, překonávat touhu po moci a ovládání nejslabších a nejposlednějších, píše papež František. Doporučuje proto posílit výchovu k naslouchání a pochopení, doprovázenou studiem hodnot, poznatků a nástrojů, jež dokáží překonávat tendence k izolovanosti, uzavřenosti a logice násilí. Na problémy týkající se míru, svornosti, životního prostředí, obrany života, lidských a občanských práv reaguje Svatý stolec také v rámci své činnosti na platformě mezinárodního společenství, připomíná papež. Nicméně primární roli k dosažení těchto cílů sehrává univerzitní svět, definovaný papežem jako „symbolické místo integrálního humanismu, který musí být neustále obnovován a obohacován“.

Papež František ustanovuje na Papežské lateránské univerzitě, která „má zvláštním způsobem účast na poslání římského biskupa nový studijní program Mírové vědy, „v jehož rámci se sbíhá teologická, filosofická, právní, ekonomická a sociální problematika podle kritérii inter a transdisciplinárnosti“.  Studium bude strukturované jako tříleté bakalářské, na které může navázat dvouletá specializace zakončená licenciátem.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.