Novinářská práce vyžaduje parresii

9.11.2018 

Vatikán. „Jako novináři chceme sloužit pravdě – a tu naši společnost potřebuje stejně jako naše církev“, uvedl duchovní poradce německého Katolického novinářského institutu, kapucín Helmut Rakowski. Více než tři stovky absolventů, zaměstnanců a přátel této instituce dnes přijal papež František u příležitosti padesátého výročí jejího založení. Němečtí biskupové pověřili roku 1968 jezuitu a novináře Wolfganga Seibela, SJ, založením „Institutu na podporu publicistického dorostu“, kterým od té doby prošlo zhruba tři tisíce budoucích novinářů a novinářek:

„Německo se může považovat za šťastné, protože ví, že mezi jeho mediálními pracovníky jsou mnozí absolventi Institutu, a to jak v sekulárních, tak v církevních sdělovacích prostředcích“,

Řekl Svatý otec v úvodu audience v Klementinském sále Apoštolského paláce. Díky své formaci se vyznačujete kladným přístupem k člověku a profesionální etikou, pokračoval, navzdory tomu je snadné podlehnout všeobecnému mínění, poraženectví, ochromujícímu a zaslepujícímu pesimismu.

„Ze zvyku už nevzdorujeme zlu a dopouštíme, aby se věci děly tak, jak se dějí, anebo jak o nich někdo rozhodl. Dožadujme se však parresie, prosme o přímost, která pochází z Ducha svatého a pomáhá nám důvěřovat v Kristovu pravdu, jež nás osvobozuje. Překročme zdi budované smutkem a rezignací a pomáhejme lidem, aby otevřeli oči, uši a zejména srdce, a začali si prokazovat vzájemnou péči za vědomí, že jsou syny a dcerami jediného Otce.“

Děkuji vám, že jako novináři hledíte na lidi a nazýváte nespravedlností to, co jí doopravdy je. Děkuji, že mluvíte o krásných událostech, které možná nekončí na prvních stránkách, ale staví do středu člověka, loučil se papež s absolventy německého katolického novinářského institutu.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.