Papež: Žurnalismus není řemeslo, nýbrž poslání

29.10.2018 

Vatikán. Horujte pro pravdu a pečujte o své zpravodajství. Novinář v současném světě nevykonává pouze své řemeslo, nýbrž je pověřen skutečným posláním, píše papež František v osobním poselství řediteli katolické zpravodajské agentury SIR, která si připomíná tři desetiletí od svého založení. Informační agentura Italské biskupské konference byla od počátku zamýšlena jako jedinečný projekt, spojující prostřednictvím diecézních týdeníků místní církve s ústředním zpravodajským servisem, který denně přináší informace o Svatém stolci, italské a evropské církvi, Blízkém východě a dalších světových církvích. Pobočku, pokrývající dění ve střední a východní Evropě, má agentura SIR také na Slovensku.

Svatý otec v listě upozorňuje, že navzdory postupující technologické inovaci si agentura italského episkopátu uchovala původní ediční linii, jejímiž měřítky jsou nestrannost, jazyková přesnost, prokazatelnost předkládaných informací, pozornost věnovaná příčinám a vývoji náboženských faktů spíše než jejich manipulace a pomíjivé využití k vyvolání okamžitého ohlasu. Neustále přihlížejte k pravdě, zdůrazňuje papež, a dodává: „abychom rozlišili pravdu, je třeba zhodnotit, co vede ke sdílení a šíření dobra, a co naopak směřuje k izolaci, k rozdělení a kontrapozici“ (Poselství k 52. dni Světových sdělovacích prostředků).

Propůjčujte hlas těm, kteří jej nemají, vyzývá dále římský biskup, a horujte pro pravdu. Pečujte o zpravodajství, které přinášíte, naléhá dále se zvláštním důrazem na sloveso „pečovat“. Novinář v dnešním světě totiž nevykonává pouhé řemeslo, nýbrž naplňuje opravdové poslání. „Má za úkol v záplavě zpráv a ve víru senzací připomínat, že středem zprávy není rychlost jejího šíření a její dopad na posluchače, nýbrž člověk. Informovat znamená formovat, vstupovat do života lidí“ (tamtéž), čteme v osobním poselství, které Petrův nástupce zaslal zaměstnancům katolické zpravodajské agentury SIR.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.