Policie ignoruje náboženskou svobodu. Křesťané jsou mučeni.

1.12.2004 

Misijní agentura AsiaNews zahájila kampaň za náboženskou svobodu v Saúdské Arábii. Agentura sledovala podrobně případ Briana Savio O´Connora, indického protestanta zaměstnaného v Súdské Arábii. Jeho pokus o soukromou organizaci modliteb ve svém bytě skončil sedmiměsíčním vězením. K propuštění významně přispěly agentury, které případu daly publicitu. Jeho případ však vůbec není ojedinělý a podobných Brianů je v saúdkých věznicích celá řada. Na situaci křesťanů v Saúdské Arábii jsme se zeptali ředitele agentury AsiaNews, P. Bernarda Cervellery:

?V Saúdské Arábii je dovoleno vyznávat veřejně pouze islám, jeho wahabitskou větev. Ještě před pár lety se křesťan nesměl modlit ani soukromě. Nyní, díky mezinárodnímu tlaku, saudští představitelé dovolili křesťanům aspoň soukromou modlitbu a soukromé shromažďování. Na to bohužel nepřistoupila policie a velká část saúdské společnosti. Křesťané jsou vězněni. V posledních letech bylo mnoho osob zatčeno, mučeno a pak kvůli mezinárodnímu tlaku osvobozeno ? a následně vyhoštěno ze země. Také Brian byl mnoho hodin mučen. Zavěsili ho hlavou dolů a tloukli. Prý si s jeho hlavou hráli jako s kopacím míčem. Není nutné mít obavy ze zveřejnění této situace, protože Arábie, která je mimo jiné bohatou, naftovou zemí, si nemůže dovolit takové zacházení s cizinci. Měl by fungovat aspoň minimální vzájemný respekt. Saúdští muslimové, kteří přicházejí do Itálie nebo jinam do zahraničí, mají svobodu a svobodu by měli dostat také křesťané v Saúdské Arábii.?

Podle Marca Berotta, předsedy italské Amnesty International, je právní systém v Saúdské Arábii velmi děravý. Bývalí vězni vyprávějí, že nemají možnost hledat advokáta, nemají nárok na nezávislé lékaře ani kontakt s konzulátem. Saúdská Arábie podepsala sice roku 1997 Konvenci Spojených národů proti mučení, ale na jejím praktikování to nic nezměnilo.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.