Vrcholí práce nad závěrečným dokumentem synody

22.10.2018 

Vatikán. Synodní otcové mají dnes přestávku v zasedání. Probíhá totiž práce zvláštní komise povolané k přípravě závěrečného dokumentu, jehož první verze bude zítra představena plenárnímu shromáždění. Během tohoto týdne bude text čten a konzultován a v sobotu, po zanesení pozměňujících návrhů, se o něm bude hlasovat paragraf po paragrafu. Zároveň se pracuje také nad listem andresovaným světové mládeži.
 

Biskup Bizzeti: Jako lidská rodina jsme před mladými zklamali

„Synoda ukazuje, jak velmi církvi na mladých záleží. Během diskuse bylo zdůrazněno mimo jiné to, že nemluvíme o budoucnosti pouze jako o církvi pro mladé, ale zdůrazňujeme naslouchání, doprovázení a spoluzodpovědnost,“ zdůrazňuje biskup Paolo Bizzeti. Apoštolský vikář Anatolie se účastnil dnešního briefingu shrnujícího dosavadní zasedání XV. řádné biskupské synody věnované mládeži.

„První úvaha zní: která ze světových organizací je v tak blízkém kontaktu s reáliemi mladých lidí, jako katolická církev? Měli jsme tu možnost pravdivě se dotknout různých problémů, potřeb a kontextů, které nás významně přiblížily k reálné situaci lidstva, s jejími dramaty, výzvami a úspěchy – kterých naneštěstí není příliš mnoho. Druhá úvaha se týká mé gerace starších lidí: jaký svět jsme vytvořili pro mladou generaci? Uvědomuji si, že jako civilizace, jako velká lidská rodině jsme trochu zklamali v budování dobrého světa pro mladé, tak aby v něm měli své místo, práci, možnosti vyjádřit názor a realizovat své talenty. Z tohoto hlediska si myslím, že jako lidská rodiny, ale také jako církev, musíme poprosit mládež o odpuštění. Vytvořili jsme totiž svět, ve kterém se žije těžko,“ řekl na pondělním briefingu apoštolský vikář Anatolie, biskup Paolo Bizzeti.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.