Co František z mládežnické synody žádá po seniorech?

23.10.2018 

Vatikán. „Mladí lidé potřebují sny dospělých, aby mohli doufat v budoucnost“, říká papež František v novém knižním rozhovoru, který dokládá jedno z vnuknutí, jimž se od počátku vyznačuje jeho pontifikát. „Už nějaký čas nosím v srdci jednu myšlenku a cítím, že si Pán přeje, abych ji vyslovil, totiž aby nejmladší a nejstarší pokolení spolu uzavřela smlouvu. Nastala hodina, kdy starci mají snít, aby mladí měli prorocká vidění. Ujistil jsem se o tom při rozjímání nad knihou proroka Joela“.

Právě z toho důvodu papež podpořil zrod knihy, která shromažďuje cennou modroust starců, z níž mladí lidé mohou čerpat radu a poznání, a do které přispěl rovněž svým slovem. Svazek s příznačným titulem „Moudrost času“ (La saggezza del tempo; it.ed. Marsilio), nabízející rozhovory s dvěmi sty padesáti příslušníky nejstarší generace z třicítky zemí, vychází souběžně v devíti jazycích a bude dnes v podvečer představen v Římě u příležitosti papežova setkání s mladými lidmi a seniory v Patristickém institutu Augustinianum.

Svatý otec bude rozmlouvat se zástupci nejmladší a nejstarší generace z několika států (Kolumbie, Itálie, Malty a USA) poté, co zazní úvodní pozdravy předsedy organizačního výboru příštích Světových dní mládeže, panamského arcibiskupa mons. Ulloy Mendiety, O.S.A., a ředitele jezuitského periodika La Civiltá Cattolica, o. Antonia Spadara, SI. Dialogu s papežem, který bude moderovat korespondentka CNN v Římě, Delia Gallagherová, se zúčastní také filmový režisér Martin Scorsese.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.