Papež: Peníze se nevydělávají penězi, nýbrž prací

7.9.2018 

Itálie. Finanční a hospodářský deník Il Sole 24 ore dnes publikoval exkluzívní rozhovor s papežem Františkem, který vedl jeho ediční ředitel Guido Gentili (a zároveň ředitel celé mediální skupiny 24ORE, zahrnující kromě zmíněných novin rovněž další tiskoviny, rozhlasovou stanici, tiskovou a kulturní agenturu atd.). Italský finanční deník, obdobný našim Hospodářským novinám, vychází ve více než sto třiceti tisícovém nákladu a v neděli vydává kvalitní kulturní přílohu. Interiew s římským biskupem zveřejnil u příležitosti 44. Ekonomického fóra, které v severoitalském Cernobbiu na břehu Komského jezera, shromažďuje osobnosti ze světa ekonomiky a financí.

Papež František ve vůbec prvním rozhovoru, který poskytl hospodářsky orientovaným novinám, vysvětluje své ekonomické a sociální poselství, tedy jednu z nejvýraznějších položek svého pontifikátu: “Jedinec může být zdatný, avšak růst je pokaždé výsledkem úsilí, které každý člověk vyvíjí pro dobro společenství. (…) Sociální život neustavuje součet individualit, nýbrž růst národa.” Papež často cituje z učení svého předchůdce Pavla VI. (jehož, jak říká, “s radostí 14. října prohlásí za svatého”) a připomíná že, “poctivá ekonomie vždy souvisí s tím, co vyrábí, a že ekonomické jednání je pokaždé rovněž etickým činem”.

Rozhovor s ním se vyznačuje mírnými mírné tóny, obsahově hutnými analýzami a výstižnými úvahami: “Práce poskytuje uspokojení, vytváří podmínky pro osobní projekty; vydělávat si denní chléb je důvodem k čestné hrdosti. Člověk, který sám sebe a svou rodinu živí vlastní prací, rozvíjí svou důstojnost. Práce vytváří důstojnost – podpora, pokud se neváže na konkrétní cíl, kterým je znovu dát člověku práci a zaměstnanost, se mění na závislost a vede k nezodpovědnosti.” Podniky a podnikatelé zde mohou výrazně přispět: “Potřebujeme odvahu a geniální kreativitu”, vyzývá papež. Setkání s ředitelem italského finančího deníku uzavírá František širokým, šibalským úsměvem a slovy: “To je moje malá encyklika…”

 

PLNÉ ZNĚNÍ ROZHOVORU s papežem Františkem najdete ZDE.

 

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.