Papež na sobotním Festivalu rodin v Dublinu: Žít s Kristem, odpoušťět a milovat

26.8.2018 

Dublin. Stadion v dublinském Croke Park naplnil ve večerních hodinách zpěv, taneční rytmy irských melodií a svědectví rodin z různých míst světa. Odpověď papeže Františka, který na místo dorazil před 21 hodinou našeho času, a jeho spontánní komunikace s přítomnými dokázaly rozvibrovat pestrobarevné shromáždění od nejmenších po hojně zastoupenou nejstarší generaci Irů. Odhady pořadatelů mluví o 75 – 80 tisíci účastníků.

Být majákem s Kristem ve svém středu
Slova Svatého otce  se soustředila na téma poslání rodin v dnešním světě, počínaje tématem tohoto IX. světového setkání : „Evangelium rodiny: radost pro svět“.

Skrze svědectví vydávané evangeliu, můžete pomoci Bohu v uskutečnění jeho snu. Můžete přivádět všechny děti k Bohu, aby vyrůstaly v jednotě a naučily se, co pro svět znamená žít v pokoji, jako jedna velká rodina.“

Papež František nabádal rodiče, aby nechávali pokřtít své děti už jako malé, protože s pomocí Ducha svatého je dítě silnější, má v sobě Boží sílu. Aby rodina mohla být „radostí pro svět“, v jejím středu musí být k nalezení Ježíš – zdrůraznil dále papež František. Povzbudil rodiny, aby byly „majákem“, který vyzařuje radost z Boží lásky do světa skrze malá gesta dobroty. Křesťanská gesta nepotřebují „hlásnou troubu“, pokračoval papež, nejčastěji se projevují v tichosti, v rodinách, kde je přítomná „láska, odpuštění a milosrdenství“.

Základem je zběhlost v odpuštění
Petrův nástupce reagoval ve své promluvě také na svědectví, která zazněla. Rodina z Burkina Faso vyprávěla o zkušenosti odpuštění. Jeden ze synů způsobil kolaps rodinného podniku a zmizel. Rodině se podařilo krizi překonat, syna vyhledat a společně prožít odpuštění, posilující křesťanskou identitu. „Často chceme usmíření a nevíme, jak na to,“ reagoval František. Přitom stačí pohlazení! – dodal a vybídl celý stadión ke sborovému opakování tří slov „promiň, prosím a děkuji“, která – jak opakovaně zdůrazňuje, jsou pro rodinu klíčová. Pokud nechcete, aby vypukla „studená válka“, je nutné usmířit se dříve než se jde spát, kladl papež manželům na srdce.

Nenavykne-li si rodina na odpouštění, roznemůže se a postupně se hroutí. Odpouštět znamená opustit se a darovat.

Pohled obrácený k člověku a Bohu – nikoli k obrazovce
Další svědectví se dotklo naléhavého problému mnoha dnešních rodin, jakým je vztah k novým médiím, sociálním sítím a digitální kultuře. Svědectví rodiny indických přistěhovalců ukázalo, jak závislost na nových médiích uvězňuje člověka ve „virtuální realitě“, ale také ničí lidské vztahy – jako když  rozhovor u stolu ustoupí komunikaci s monitory a telefony. Papež František rodiny povzbudil, aby si položily otázku, jak zredukovat dobu trávenou s těmi technologiemi a naopak věnovat čas rodině a Bohu.

Láska proměňuje
O překonání nenávisti promluvil irácký pár, žijící v Austrálii. Po vraždě bratra rukou džihádistů  zblízka dosvědčil, že jedinou cestou je překonávat zlo dobrem a nenávist odpuštěním.

Silné bylo také svědectví irské rodiny s deseti dětmi, jejichž rodičům se v pubertě podařilo vyváznout z bludného kruhu drogové závislosti.

Kristova láska, která obnovuje všechno, umožňuje manželství, a manželská láska se vyznačuje věrností, nerozlučitelností, jednotou a otevřeností životu,“ dodal papež František s odkazem na 4. kapitolu Amoris laetitia.

Svědectví o vztahu mezi generacemi podali kanadští manželé, kteří již oslavili zlatou svatbu, a přijeli do Dublinu se svými vnoučaty. Nechyběla ani reprezentantka irských kočovných rodin – u Božího stolu je dost místa pro všechny, nikdo nesmí být vylučován - dodal papež František.

„Jste nadějí církve a světa!“ – uzavřel Svatý otec a po tichu plném soustřední v závěrečné modlitbě prosil Boha, aby všechny rodiny ochraňoval ve své lásce.

PLNÉ ZNĚNÍ obsáhlé papežovy PROMLUVY je ZDE

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.