Víra v Ježíše nám umožňuje konat skutky Boží

5.8.2018 

Papež před polední mariánskou modlitbou 5. srpna, nám. sv. Petra

Drazí bratři a sestry, dobrý den!
Během posledních nedělí nám liturgie podávala něhou prodchnutý obraz Ježíše vycházejícího vstříc zástupům a jejich potřebám. Dnešní evangelium (srov. Jan 6,24-35) tuto perspektivu mění. Nyní je to zástup, který je nasycen Ježíšem, znovu Jej hledá a jde Mu vstříc. Ježíšovi však nestačí, že Ho lidé hledají; chce, aby Jej poznali, a přeje si, aby toto hledání a setkání přesahovalo bezprostřední materiální potřeby. Ježíš přišel, aby nám přinesl něco víc a otevřel náš život širšímu horizontu než jsou každodenní starosti s jídlem, ošacením, kariérou apod. Proto se obrátil k zástupu a zvolal: »Hledáte mě ne proto, že jste viděli znamení, ale že jste se dosyta najedli z těch chlebů« (v.26). Vybízí tak lidi, aby učinili další krok a hledali smysl toho zázraku a nikoli jeho zužitkování. Rozmnožení chlebů a ryb je totiž znamením obrovského daru, který dal Otec lidstvu a kterým je sám Ježíš.

On, pravý »chléb života« (v.35), chce nasytit nejenom těla, ale také duše a poskytovat duchovní pokrm, který utiší hluboký hlad. Proto vyzývá lidi, aby si opatřili pokrm nikoli pomíjivý, nýbrž takový, který zůstává k věčnému životu (v. 27). Jde o pokrm, který nám Ježíš dává každý den: svoje Slovo, svoje Tělo a svoji Krev. Zástup naslouchá Pánově pobídce, ale nechápe její smysl – jako se to často stává i nám – a ptá se: »Co máme dělat, abychom konali skutky Boží« (v.28). Ježíšovi posluchači se domnívají, že po nich Ježíš bude žádat plnění nějakých předpisů, aby se jim dostalo dalších zázraků, jakým bylo rozmnožení chlebů.

To je obvyklé pokušení, totiž redukovat náboženství pouze na plnění zákonů a promítat do vlastního vztahu k Bohu obraz vztahu mezi služebníky a jejich pánem. Služebníci mají plnit úkoly, které jim zadal pán, aby si zajistili jeho blahosklonnost. To všichni známe. Proto se chce zástup lidí od Ježíše dozvědět, jaké skutky mají dělat, aby vyhověli Bohu. Ježíš jim však dává nečekanou odpověď: »To je skutek Boží, abyste věřili v toho, koho on poslal« (v. 29). Tato slova jsou dnes určena také nám: skutek Boží nespočívá ani tak v tom, že něco „děláme“, nýbrž „věříme“ v Toho, kterého poslal Bůh. To znamená, že víra v Ježíše nám umožňuje konat skutky Boží. Pokud se necháme vtáhnout do tohoto vztahu lásky a důvěry k Ježíši, budeme schopni konat dobré skutky, které šíří vůni evangelia pro dobro a potřeby bratří.

Pán nás zve, abychom nezapomínali, že starat se o chléb je sice nezbytné, avšak důležitější je pěstovat vztah k Němu, posilovat svoji víru v Toho, který je „chlebem života“ a přišel utišit náš hlad po pravdě, náš hlad po spravedlnosti, náš hlad po lásce.

Panna Maria, v den, kdy si připomínáme posvěcení Její římské baziliky, Salus populi romani, ať je nám oporou na naší cestě víry a pomáhá nám svěřovat se radostně plánu, který má s naším životem Bůh.

 

Přeložil Milan Glaser

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.