Církev odmítá trest smrti – jeho “nepřípustnost” nově zapíše do Katechismu

2.8.2018 

Vatikán. Prefekt Kongregace pro nauku víry, kard. Luis Ladaria, S.I., zveřejnil reskript po papežské audienci, která se uskutečnila 11. května t.r. Svatý otec při ní schválil nové znění paragrafu č. 2267 Katechismu katolické církve, který se týká trestu smrti, a stanovil, že tato nová verze má být přeložena do různých jazyků a zanesena do všech vydání zmíněného Katechismu.

Na rozdíl od předchozího znění dotyčného paragrafu, podle něhož “tradiční učení církve (…) nevylučuje použití trestu smrti”, nová verze ještě více tříbí morální stanovisko katolické církve a hovoří o nepřijatelnosti nejvyššího trestu. Dále zmiňuje “rozhodné úsilí katolické církve o zrušení trestu smrti v celém světě. “Po dlouhý čas”, čteme v nově formulovaném paragrafu 2267, “byl trest smrti, vykonaný po řádném procesu k tomu oprávněnou úřední mocí, považován za přiměřenou reakci na některé závažné zločiny a za přijatelný, byť krajní nástroj k ochraně obecného blaha. Dnes se stále výrazněji prosazuje vědomí, podle něhož člověk neztrácí důstojnost ani po spáchání nejtěžších zločinů. Navíc se rozšířilo nové chápání smyslu, jaký mají tresty uvalené státem. A konečně byly vyvinuty účinnější detenční systémy, které zajišťují patřičnou obranu občanů a zároveň pachateli definitivně neodnímají možnost nápravy. Církev proto ve světle evangelia učí, že «trest smrti je nepřípustný, protože útočí na nedotknutelnost a důstojnost člověka» (Promluva papeže Františka k 25. výročí vydání Katechismu katolické církve, synodní aula Pavla VI., 11.10.2017 ), a rozhodně se zasazuje o jeho zrušení v celém světě.”

Reskript, datovaný na liturgickou památku sv. Alfonse Marii de´Liguori (1.8.2018), nabývá okamžité platnosti, informuje prefekt Kongregace pro nauku víry, který úpravu Katechismu vysvětluje rovněž v dopise, adresovaném biskupům celého světa. Zdůrazňuje v něm, že papež František požádal o novou formulaci církevního učení o trestu smrti u příležitosti pětadvacátého výročí publikace apoštolské konstituce Fidei depositum, kterou papež Jan Pavel II. promulgoval Katechismus katolické církve. Právě tento svatý papež v encyklice Evangelium vitae (1995) jmenuje mezi nadějnými znameními nové civilizace života skutečnost, že “v církvi i v občanské společnosti stále více převažuje mínění těch, kteří chtějí trest smrti silně omezit nebo i docela odstranit”. Dále zde Jan Pavel II. hovoří o užití trestu smrti v případech “absolutní nezbytnosti, totiž tehdy, kdy se společnost nemůže bránit jinak”. Vzápětí však dodává, že “díky vhodnějšímu uspořádání trestního systému se dnes tyto případy vyskytují velmi zřídka, pokud vůbec”, což je nauka, která vstoupila do první edice Katechismu.

Ve Wojtylových stopách pokračuje Benedikt XVI., který v apoštolské exhortace Africae munus (2011) upozorňuje odpovědné společenské představitele na nutnost “učinit vše možné proto, aby byl odstraněn nejvyšší trest”. Při jedné z generálních audiencí (30.11.2011) pak emeritní papež podpořil iniciativy vedoucí ke zrušení trestu smrti, které mu předložili členové komunity Sant´Egidio. Papež František v promluvě k Mezinárodní komisi proti trestu smrti (20.3.2015) označil nejvyšší trest za lidské a právní selhání a při audienci věnované Papežské radě pro novou evangelizaci (11.10.2017) vybídl k přehodnocení katechismové formulace.

Prefekt Kongregace pro nauku víry proto v listě biskupům ujišťuje, že úprava 2267. článku Katechismu se vyznačuje kontinuitou s předchozím magisteriem a nestojí s ním v rozporu. Zachování předcházejích dvou paragrafů (2265,2266) Katechismu nezbavuje veřejnou moc povinnosti chránit občany a obecné dobro společnosti, jak církev vždycky učila. Z nově formulovaného znění vyplývá, že vědomí církve o nepřijatelnosti trestu smrti se vyvinulo “ve světle evangelia” (Gaudium et spes,4). Evangelium nám totiž napomáhá, abychom lépe pochopili řád stvoření, který na sebe vzal Boží Syn, očistil jej a dovedl k dokonalosti, vysvětluje kard. Ladaria. Evangelium, dodává, nás přivádí k milosrdenství a trpělivosti Pána, který každému dává jeho čas k obrácení.

Nová formulace článku 2267 zároveň katolickou církev podněcuje k rozhodnému úsilí o odstranění absolutního trestu v těch zemích, kde je dosud platný, a to rovněž prostřednictvím uctivého dialogu s úředními představiteli, který by podpořil vznik nové mentality, uznávající důstojnost každého lidského života, uzavírá prefekt vatikánské kongregace.

Oficiální ČESKÝ PŘEKLAD článku č. 2267 Katechismu katolické církve vydala Česká biskupská konference 23. ledna 2020 a je ZDE.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.