Papež proti obchodování s lidmi na migračních trasách

29.7.2018 

Vatikán. Na Svatopetrském náměstí se za poledního horka sešlo asi 10 tisíc lidí, aby si vyslechli pravidelnou papežovu promluvu před mariánskou modlitbou Anděl Páně. Papež František komentoval evangelium sedmnácté neděle liturgického mezidobí (srov. Jan 6,1-15), které podává událost rozmnožení chlebů.

Jan ukazuje Ježíšovu pozornost k primárním potřebám lidí. Epizoda začíná konkrétním faktem: lidé mají hlad, a Ježíš nabádá svoje učedníky, aby tento hlad  utišili. Ježíš ovšem zástupům nedal pouze toto, nýbrž Slovo, útěchu, spásu a nakonec svůj život. Určitě však měl také starost o pokrm pro tělo. A my, Jeho učedníci, nemůžeme dělat jako by nic. Jedině, budeme-li vnímat ty nejjednodušší požadavky lidí a postavíme-li se do jejich konkrétních existenčních situací, budou nám naslouchat, až budeme mluvit o vyšších hodnotách.
Láska, kterou chová Bůh k lidstvu lačnějícímu po chlebu, svobodě, spravedlnosti, pokoji a zejména milosti Boží, nikdy neustává. Ježíš tiší tento hlad i dnes svojí živou a útěšnou přítomností a činí tak naším prostřednictvím. Proto nás evangelium vybízí, abychom byli ochotní a činorodí, jako onen chlapec, který si uvědomil, že má pět chlebů, a řekl si, že je dá k dispozici. Tváří v tvář hladu - jakémukoli hladu – mnoha bratří a sester ve všech částech světa, nesmíme být netečnými a klidnými  diváky. Zvěstování Krista, který je chlebem věčného života, vyžaduje velkorysé nasazení pro solidaritu s chudými, slabými, posledními a bezbrannými. Blíženecký skutek lásky nejlépe prokazuje kvalitu naší víry jak na rovině osobní, tak na té komunitní.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy promluvy před ANDĚL PÁNĚ je ZDE

Po hlavní promluvě zmínil papež zítřejší položku kalendáře významných dnů OSN:

Na zítřek připadá Mezinárodní den proti obchodování s lidmi vyhlášený Spojenými národy. Tato metla uvrhuje do otroctví množství mužů, žen a dětí za účelem pracovního a sexuálního vykořisťování, obchodování s lidskými orgány, žebroty a vynucené zločinnosti. Také tady v Římě. Rovněž migrační trasy jsou často používány obchodníky a vykořisťovateli k získávání nových obětí tohoto obchodu. Všichni mají zodpovědnost denuncovat tyto nespravedlnosti a rozhodně odporovat  tomuto hanebnému zločinu.“

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.