Tour de France v Lurdech

27.7.2018 

Lurdy. Mariánské poutní místo v Lurdech dnes zaplavili účastníci a fanoušci Tour de France. Dnešní dvouset kilometrová etapa slavného cyklistického závodu začínala právě v tomto mariánském městě. Nebylo to poprvé. Tour de France se do Lurd vrací periodicky, tentokrát se však tzv. startovní městečko nacházelo jen pár desítek metrů od poutního kostela. Díky tomu, jak uvádí francouzská televize France 3, se mohlo mnoho cyklistů pomodlit v jeskyni zjevení.

Zvláštní program pro ně a všechny milovníky cyklistiky proběhl včera. Večerní procesí se svícemi se konalo jako obvykle – s tím rozdílem, že tentokrát bylo možné přijít s kolem. Na zakončení procesí místní biskup Nicolas Brouwet cyklistům požehnal. Dnes ráno pak sloužil pro účastníky Tour de France mši svatou v jeskyni, kde se Bernardetě ukázala P. Maria.

„Může vám připadat zvláštní, když vidíme Tour de France tady v poutní svatyni. Obě tyto skutečnosti jsou ve světě dobře známé a těší se velké popularitě, a přece se příliš často nesetkávají. Dnešní den je jejich setkáním. Přijímáme se a učíme se navzájem objevovat. Sport má v podstatě s křesťanským životem mnoho společného. Naše poutní místo je otevřené pro všechny. Těší nás toto setkání, svěřujeme je Pánu Bohu a modlíme se zvláštním způsobem za ty, kdo sem přišli, aby se jich dotkla Boží milost. Všechny cyklisty svěřujeme P. Marii, Královně míru.“ Kázal biskup Brouwet pro účastníky Tour de France.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.