Biskupové se obávají netradičního bojkotu papežské návštěvy

20.7.2018 

Irsko. Vstupenky na všechny akce s papežem Františkem během Světového setkání rodin byly velmi rychle rozebrány. Podle dublinského arcibiskupa Diarmuida Martina to svědčí o papežově popularitě. Existují nicméně obavy, že část z nich mohly využít ke svéráznému bojkotu kruhy nepřátelské církvi.

Irská církev upustila od rozdávání vstupenek ve farnostech a využila modernějších technologií. Ukázalo se nicméně, že rezervace vstupenek po internetu má svá úskalí. Vznikla dokonce iniciativa vybízející k rezervaci a skartování vstupenek (Say Nope to the Pope), která chce snížit účast na papežských akcích. Arcibiskup Martin doufá, že nejde o velký počet vstupenek.

Na včerejší tiskové konferenci dublinský arcibiskup konstatoval, že se nepodaří zopakovat to, co se dělo během apoštolské cesty Jana Pavla II. v roce 1979. Ta vstoupila do dějin jako téměř legendární událost, o níž dodnes prarodiče vyprávějí svým voučatům. Na setkání s papežem se tehdy sjelo největší shromáždění Irů v dějinách a stalo se také vrcholným okamžikem irské církve. V centru letošní návštěvy stojí papež František, protože je svého druhu světovou náboženskou celebritou, dodal arcibiskup Martin. Působí jako moderní papež a lidem se to líbí, komentoval dále. Přestože nemůžeme očekávat od papežské cestě zázraky, měla by vyznačit cestu irské církve. František je pro nás výzvou, abychom byli skutečně církví v proměňující se kultuře, dodal dublinský arcibiskup při včerejší konferenci v Croke Parku.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.