Začal beatifikační proces Chiary Corbella Petrillo

18.7.2018 

Itálie. V Římě byl otevřen beatifikační proces 28leté matky, která před šesti lety obětovala život, aby mohla přivést na svět počaté dítě. Chiara Corbella Petrillo zjistila během svého těhotenství příznaky nádorového onemocnění a s ohledem na dítě odložila chemoterapii. Zemřela rok po jeho narození 13. června 2012.

„Žena, matka a manželka s nezměrnou vírou v Boha“ – konstatuje zahajovací dekret diecézního beatifikačního procesu Boží služebnice této rodilé Římanky (9. ledna 1984). Zdůrazňuje dále, že „její oběť je svítilnou naděje, svědectvím víry v Boha - dárce života – a také příkladem lásky, jež je  silnější než smrt“. Dokument uvádí, že pověst o její svatosti a zbožná úcta v posledních letech značně vzrostla, ačkoli byly patrné už při jejím pohřbu, kdy o ní tehdejší generální vikář pro římskou diecézi, kardinál Agostino Vallini, prohlásil, že je „druhou Giovanna Beretta Molla“, další heroická italská matka kanonizovaná Janem Pavlem II. roku 2004.

Chiara Corbella Petrillo velice toužila být matkou, vdala se ve svých 24 letech a ještě před svým onemocněním přivedla na svět dvě děti – Marii a Davida.  Obě však zemřely nedlouho po porodu v důsledku prenatálních vad. Když otěhotněla po třetí, lékaři ji sdělili, že dítě je zcela v pořádku. Právě tehdy však zjistila svoje zhoubné onemocnění v ústní dutině. Syn mohl přijít na svět jen obětováním života matky. Chemoterapii tedy během těhotenství nepodstoupila. Postup choroby vedl ke ztrátě pravého oka, a když po narození syna Francesca 30. května 2011 začala léčbu ozařováním a chemoterapii, bylo již pozdě. Svému ročnímu synovi napsala dopis, kde stojí: „Jdu do nebe, abych byla s Marií a Davidem, ty zůstaň tady s tatínkem. Budu se za tebe modlit.“

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.