Katolický biskup Finska: Vždycky žasnu, jak katolická víra lidi spojuje

9.7.2018 

Helsinki. V této severské zemi, která má čtyřikrát větší rozlohu než Česká republika  a pět milionů obyvatel, žije 15 tisíc katolíků. Jediný finský biskup, mons. Teemo Sippo, který sídlí v Helsinkách, ale jeho diecézí je vlastně celá země, poskytl rozhovor italské katolické agentuře SIR (3.7.2018).

Helsinský biskup je konvertita a svátost křtu přijal ve svých 19 letech roku 1966, aniž by předtím potkal živého katolíka. Jeho rodiče stejně jako 70% finského obyvatelstva patří k luteránské církvi. Ke katolické víře jej přivedla četba knih, shlédnutí několika filmů a poslech rozhlasu. Později vstoupil do řeholní kongregace dehoniánů (1970), stal se knězem (1977) a v roce 2009 biskupem v Helsinkách.

„S patnácti tisíci katolíků, kteří žijí roztroušeni po celé zemi a patří k více než stovce různých národností, není snadné vytvářet společenství a jakýsi duchovní „domov“ - říká biskup Sippo a dodává – „vždycky však žasnu, jak pozoruhodně katolická víra lidi spojuje.“  Na otázku, zda je téma společného přistupování ke svátosti eucharistie ve Finsku živým tématem podobně jako v Německu, helsinský biskup odpovídá: „Má to zajisté svoji váhu i u nás. Rozděluje to lidi i manželství. Pro mnohé je to jistě bolestné, ale církevní kontext je v severských zemích zcela odlišný, my to tak nezdůrazňujeme. Máme hezký způsob, jak něco nabídnout i těm, kdo nejsou katolíci, a to požehnání. Když se lidé v kostele postaví do řady ke svatému přijímání, tak ti, kteří nepřijímají, si položí pravici na levé rameno, a dávají tak knězi znamení, že stojí o požehnání. Není to totéž, co eucharistie, ale je to hezký způsob duchovního společenství. Chápu dobře, co se děje v Německu, ale když se chystají takové změny, týká se to celé církve, nejenom v Německu. Nemohou zavést něco, co církev dosud nepřijala. Já však doufám, že se jednou církve sblíží a budeme jedna církev, která bude mít účast na téže eucharistii“ – říká helsinský biskup Sippo.

Finský parlament nedávno velmi jasnou většinou odmít zákon o eutanázii a tamější katolický biskup vysvětlil, že návrh zákona byl v celé společnosti velice živě diskutován. Tamější lékaři však eutanázii odmítají a mezi křesťany všech vyznání existuje široký konsenzus, takže návrh byl poměrně jednoznačně zamítnut.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.