Program papežovy zářijové cesty do pobaltských republik

5.7.2018 

Vatikán. Tiskové středisko dnes zveřejnilo oficiální program apoštolské cesty papeže Františka do tří pobaltských států: Litvy, Lotyšska a Estonska ve dnech 22. až 25. září. Nejprve se papež zdrží dva dny na Litvě a na jeden den zavítá do Lotyšska a Estonska. Pronese patnáct promluv.

V sobotu 22. září dopoledne bude Petrův nástupce přivítán v litevském hlavním městě, kde se nejprve setká s vládními představiteli a osloví politické a veřejné činitele. Odpoledne navštíví poutní místo Matky Milosrdenství a na prostranství před svatyní se setká s mládeží.

V neděli 23. září se papež odebere do Kaunasu, kde bude dopoledne slavit eucharistii v městském parku. Odpoledne se setká s kněžími, řeholnicemi a seminaristy v místní katedrále a potom  se vrátí zpět do Vilniusu, kde navštíví státní Muzeum boje za svobodu.

V pondělí 24. září se papež vydá do lotyšského hlavního města. Dopoledne jej tady přivítají státní představitelé a potom papež osloví diplomatický sbor a představitele lotyšské občanské společnosti. Následovat bude ekumenické setkání v luteránském dómu v Rize.

Odpoledne bude Petrův nástupce slavit eucharistii v národní mariánské svatyni Aglona a v podvečer se vrátí opět do Vilniusu.

V úterý 25. září se rozloučí s Litvou odebere se do estonského hlavního města. Tady se kromě oficiálního přijetí státními představiteli, uskuteční setkání s politickými a veřejnými činiteli. Potom bude ekumenické setkání s mládeží v luteránské katedrále v Talinu.

Odpoledne navštíví papež katolickou katedrálu a na Náměstí svobody bude slavit eucharistii.

Večer téhož dne se vrátí do Říma.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.