Irská vláda chce reformovat katolickou církev

2.7.2018 

Irsko. Necelé dva měsíce před cestou papeže Františka do Dublinu se irští politici začínají zabývat reformou církve. Požadují kněžství pro ženy, manželství pro homosexuály, potraty v katolických nemocnicích a rezignaci na křest nemluvňat.

Největší skandál propukl minulý týden poté, co média přinesla zprávu o tom, že ministryně kultury celebrovala mši v katolické farnosti. Posléze vyšlo najevo, že nešlo o mši, ale že Josepha Madiganová svévolně rozdávala svaté přijímání, když se kněz nedostavil na večerní sobotní liturgii. Pohoršení však bylo nemalé. Paní Madiganová je totiž známá pro své propotratové pozice a při liturgii veřejně vystoupila s požadavkem zavedení kněžství žen. Slibila také, že na toto téma promluví s papežem během jeho srpnové návštěvy v Irsku. Podpořil ji v tom také irský premiér Leo Varadkar, pro kterého kněžství žen znamená zrovnoprávnění v zaměstnaneckém poměru. Připustil nicméně, že vzhledem k odluce státu a církve jsou to věci, na které nemá bezprostřední vliv.

Irský premiér zamýšlí nicméně zasáhnout v oblasti katolických zdravotních zařízení. Jak uvedl, stát bude požadovat, aby církevní nemocnice prováděly interrupce. Potratový zákon připravovaný jeho vládou předvídá výhradu svědomí pro jednotlivé zaměstnance ve zdravotnictví, nikoli však pro instituce. Leo Varadkar se vyslovil také na téma Světového setkání rodin, které proběhne v srpnu v Dublinu. Jako praktikující homosexuál zdůraznil, že setkání s papežem se mají zúčastnit také rodiny jednopohlavních párů. Stejnou linii zastává také irská ministryně pro děti a mládež. Zdůraznil, že Světové setkání rodin nesmí vylučovat, izolovat a ranit žádné rodiny.

Ke kritice katolického učení se připojila rovněž bývalá irská prezidentka Mary McAleese. Organizátorům Světového setkání rodin vytkla uzavřenost vůči jednopohlavním svazkům. Katolické učení o homosexualitě je podle ní špatné. Současného papeže kritizuje také za uzavření diskuse o kněžství žen. Od církve očekává také rezignaci na křest novorozenců. Podle jejího mínění jde o znásilňování svobody svědomí.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.