„Povstalci“ zabili generálního vikáře diecéze Bambari

2.7.2018 

Středoafrická republika. Krveprolití ve Středoafrické republice nebere konce. Církev oplakává generálního vikáře diecézi Bambari, P. Firmina Gbagoua, který podlehl zraněním po pátečním útoku rebelů na biskupství.

Minulý pátek večer do biskupského sídla vtrhla skupina ozbrojených mužů. P. Firmin Gbagoua spolu s dalšími kněžími právě usedali k večeři. Útočníci jej postřelili do břicha. Přestože byl ihned převezen do nemocnice, na záchranu jeho života bylo pozdě.

Jak řekl Vatikánskému rozhlasu P. Mathieux Bondobo, farář katedrály v hlavním městě Bangui, katolíci Středoafrické republiky jsou rozhořčeni. Útok na diecézní centrum v Bambari ukazuje, že nikdo dnes není v bezpečí a rebelové si mohou dovolit cokoliv. Vláda neplní své povinnosti, říká P. Bondobo:

„Ptáme se, proč k tomu muselo dojít a kdo příjde na řadu příště? V této zemi není nikdo bezpečný a zejména kněží a představitelé církevní hierarchie. Generální vikář diecéze Bambari byl člověkem míru, knězem, který věnoval celý svůj život za věc jednoty naší země a hlásání Radostné zprávy o spáse a smíření. A právě tohoto člověka nepřátelé míru chladnokrevně zabili. Jsme zarmoucení, ale neodradí nás to. Budeme nadále ukazovat na zlo, které se děje v této zemi, a odsuzovat ho. Budeme demaskovat ty, kdo rozsévají zmatek, a také ty, kdo nechtějí zastavit síly, které přinášejí válku a dopouštějí se zločinů proti lidskosti. Církev ve Středoafrické republice neumlkne, nedá se srazit, povede svůj boj až do konce. Všichni vědí, o jaké zločince jde, známe jejich jména a přijímení, víme, kde žijí. Nikdo to nemůže zapřít. Ať tedy ti, kdo mají moc je zadržet a vyhnat, přiloží ruce k dílu, ať učiní, co jim náleží!“

Otec Bondobo dodal, že situace ve Středoafrické republice je stále znepokojivější. Přicházejí totiž stále další žoldáci a to znamená, že nastolení míru bude stále obtížnější, říká farář katedrály v Bangui. V tomto kontextu stojí za připomínku slova biskupa Juana Aguirreho z Bangassou, který pro Vatikánský rozhlas vysvětlil, že konflikt ve Středoafrické republice rozněcují nájemní bojovníci arabských naftových mocnářství. Jejich hlavním cílem je získat přistup k tamním minerálním surovinám.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.