Papež během Světového setkání rodin navštíví také irskou mariánskou svatyni

11.6.2018 

Vatikán. Tiskové středisko Svatého stolce dnes zveřejnilo podrobný program apoštolské cesty do Irska u příležitosti Světového setkání rodin. Papežův pětatřicetihodinový pobyt na irské půdě o posledním srpnovém víkendu se soustředí na hlavní město Dublin, ale zahrne také půldenní návštěvu poutní mariánské svatyně v Knock, a to nedlouho po výročním dni tamějšího zjevení (21.8.1879), které patří k patnácti mariánským zjevením uznaným katolickou církví. Během pastorační cesty Svatý otec pronese celkem šest promluv.

Dopolední program prvního dne návštěvy, soboty 25. srpna, je vyhrazen oficiálním setkáním. Papež František po příletu do Dublinu zavítá do prezidentského paláce k soukromé schůzce s hlavou státu. Odtud se odebere na dublinský hrad, kde se bude konat setkání s veřejnými představiteli, občanskou společností a diplomatickým sborem. V odpoledních hodinách je Petrův nástupce očekáván v katedrále Panny Marie, kde jej přivítají věřící. Odtud přejede do kapucínského denního centra pro bezdomovce, kde soukromě pozdraví jeho hosty. Ve večerních hodinách papež osloví účastníky Světového dne rodin, shromážděné v největší irské aréně Crok Park Stadium, v rámci svátku rodin.

Neděli 26. srpna  Petrův nástupce zahájí v mariánské svatyni v Knock. “Papež se tam vydá k modlitbě za Světové setkání rodin. Něco takového udělal i v jiných zemích”, podotkl při prezentaci programu novinářům dublinský arcibiskup Diarmuid Martin. Po krátké zastávce v kapli zjevení se Svatý otec, krátce před desátou hinou dopoledne, pomodlí mariánskou modlitbu Anděl Páně na prostranství před poutní svatyníod. Do irského hlavního města se vrátí na oběd a odpolední mši svatou (v 15 hodin), jíž vyvrcholí Světové setkání rodin, v rozlehlém městském parku Phonix Park, který obklopuje prezidentský palác. Účast věřících je podle organizátorů z hygienických a bezpečnostních důvodů omezena počtem 600 tisíc lidí. Před odletem do Vatikánu se Svatý otec ještě setká s Irskou biskupskou konferencí v dublinském klášteře sester dominikánek, kde pronese poslední promluvu v rámci dvoudenní cesty.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.