Ve 111 letech zemřela nejstarší řeholnice na světě

7.6.2018 

Japonsko. V Japonsku zemřela nejstarší řeholnice na světě, sestra Victoria de la Cruz. Byla španělské národnosti a patřila do Kongregace sester adorátorek. Za tři týdny by oslavila své 111. narozeniny.

Victoria se narodila 24. června 1907 v Malaze. Po složení řeholních slibů v Kongregaci sester adorátorek byla vyslána na misie do Japonska. Na místo určení dorazila po dvouměsíční plavbě v roce 1936. V době II. světové války musela komunita sester opustit Tokyo. „Velmi dobře si pamatuji ty těžké časy. Byla velká zima, měli jsme málo jídla a až do konce války jsme se potýkali s mnoha protivenstvími. Odstěhovaly jsme se tenkrát do Jokohamy,“ vzpomínala kdysi sr. Victoria. V Japonsku založila několik škol a byla představenou tamních řeholních komunit. Do konce života pracovala pro mladé a pro ženy.

Za svou činnost dostala vyznamenání japonské vlády. Před rokem, když slavila své 110. narozeniny, se dokonce zařadila mezi „youtubery“ známé na celém světě. V rytmu „castañuelas“ zahrála tehdy známou písničku „Que viva España!“

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.