Polský premiér ve Vatikánu: Papežova vize Evropy je velice blízká polské

4.6.2018 

Vatikán. Papež František dnes přijal polského premiéra Mateusze Morawieckého. Předseda rady ministrů našich severních sousedů rozmlouval se Svatým otcem více než půl hodiny.

Oficiální sdělení Svatého stolce poukazuje na srdečnou atmosféru rozhovorů a dobré bilaterální vztahy. V rozhovoru pro náš rozhlas premiér Morawiecki potvrdil velkou shodu ve stanoviscích polské vlády a Svatého stolce a to nejen v samozřejmých otázkách, jako je prorodinná politika či pomoc chudým, ale také v diskutovaných záležitostech jako je vize evropské integrace či migrační politika. Rozhovor se dotkl mnoha témat. Hovořilo se o sociálních otázkách, mimo jiné o ohroženích spojených s oligarchií v ekonomické oblasti. Premiér Morawiecki přiblížil Františkovi polskou cestu z komunismu a postkomunismu:

“Mnoho těchto našich zkušeností se papeži líbilo, v podstatě všechny – řekl po audienci Mateusz Morawiecki. – Mluvil jsem o našich sociálních programech, spojených s bojem proti kriminalitě (…) Hovořili jsme také o situaci v Rusku a na Ukrajině. Papeže velmi zajímalo, jakým způsobem Polsko řdeší napětí a pomáhá stabilizovat situaci ve Východní a Střední Evropě. Papež byl obeznámen s naší historií a ptal se na naše zkušenosti. A v této věci jsem mu mohl říci, jak velice se různí dějiny Polska od dějin Západní Evropy. Jsem přesvědčen, že Svatý otec velmi dobře rozumí tomuto rozdílu mezi Západní a Střední Evropou.”

Během setkání s polským premiérem se hovořilo také o Evropské Unii. Papež si přeje Evropu sjednocenou, ale zároveň velmi různorodou – říká polský premiér. – Jeho postoj je velmi blízký vizi Evropy, jakou představujeme my.

“Musím říci – přiznal Mateusz Morawiecki – že jsem byl dokonce trochu překvapen, jak velice papeže František potvrzoval, že naše polská vize sjednocené Evropy, Evropy národů, ideálně zapadá do jeho vize Evropy. Řekl jsem papežovi také o tom, že za měsíc budu představovat naši vizi před Evropským parlamentem, a podělili jsme se navzájem o zkušenosti a dojmy ze spolupráce s evropskými institucemi. Byli jsme v tom zajedno, mluvili jsme jedním hlasem, pokud jde o náš vztah k Bruselu. Papež sám jako první mluvil o Bruselu jako o důležitém místu, kde se rozhoduje o evropské politice, a zároveň poukázal na to, jak je důležité, abychom se snažili vypracovat nesnadný kompromis, který dovolí udržet identitu, ale také individuální politiky všech členských zemí Evropské unie.”

Po rozhovoru s premiérem se papež František pozdravil také s jeho ženou a čtyřmi dětmi. Premiér Morawiecki se následně sešel s vatikánským státním sekretářem a šéfem papežské diplomacie. Navštívil rovněž Baziliku sv. Petra, kde položil kytici k hrobu sv. Jana Pavla II.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.